NA KOŽO

Nemci so
 večji reveži

Objavljeno 03. april 2013 00.15 | Posodobljeno 03. april 2013 00.13 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Nejeverno bi se skozi okno ozrla, če bi ji rekel, da sije sonce in je 12 stopinj.

Domen Mal.

Čeprav je praznični ponedeljek, ljubljeno zdramim že ob osmih zjutraj, zunaj sneži, ji rečem, in čakam, da bo zaspana zamrmrala, ja, ja, saj vem, 1. april. Pa ne reče tega, ker mi verjame. Nejeverno bi se skozi okno ozrla, če bi ji rekel, da sije sonce in je 12 stopinj.

Zvlečem se nazaj pod kovter. Razmišljam, da bo zmanjkalo drv – tistih pet metrov, ki sem jih naročil sredi januarja. In da bo zmanjkalo olja, tistih 350 litrov kurilca, ki so nam jih prav tako pripeljali sredi januarja, pač toliko, da prebrodimo zimo do konca. Očitno smo se ušteli.

Razmišljam tudi, da moram vstati, če hočem ujeti za praznike odprto štacuno, rabim žiletke, da si obrijem betico, v torek bi se spodobilo biti urejen v službi.

Pa se nikakor ne morem spraviti pokonci. Pred očmi se mi zavrti film: navlečem si trenirko in superge pa ven na mraz, na sneg, zemlja je namočena, da bi lahko posejal riž, najhuje pa je pri avtomobilih, zvožena trava se je že pred tedni spremenila v živo blato, ves ta drek vedno znova nesem v avto. Parkirišče bo treba urediti, čim prej nanj stresti kamion rizla.

Pogledam ženo, spokojno naprej spi zraven mene. Ja, če bi bilo sonce in 12 stopinj, bi že gospodarila spodaj na vrtu, mi kazala, kje naj štiham in kje stresem kompost, vrt bi razdelila na grede, sejala in sadila, polagala koprene, zalivala. Tako pa nič, pobeljeni vrt dalje spi zimsko spanje. Res, le kaj bo letos z zelenjavo – bo domače vse pozno ali celo prepozno in sploh ne bo uspevalo, pa bo treba na tržnici kupovati drago kot žafran?

Resigniran sklenem, da ne bom vstal, bom šel pač v službo z dolgimi lasmi. In preračunavam – treba bo dokupiti še nekaj kurilnega olja, že zato, da ne ostanemo brez tople vode, pa tovornjak peska, a bo 500 evrov dovolj?

Še dobro, da si Slovenci lahko privoščimo dolge in drage zime. Nemci si jih recimo težje: Slovenska tiskovna agencija je 1. aprila objavila, da v Nemčiji pod pragom revščine živi 15,8 odstotka državljanov, pri nas pa samo 13,6. Tako kot sneg tudi ta ni bila prvoaprilska: Nemec mora imeti, da je reven, po kriterijih svoje sociale manj kot 952 evrov na mesec, Slovenec pa po merilih svoje manj kot 600.

Deli s prijatelji