Nemci izstavljajo račune tudi Slovencem

Račun naj bi bil primerljiv s ceno letalske vozovnice v ekonomskem razredu.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo 

Nemška vlada je začela turistom, ki so jih zaradi izbruha novega koronavirusa, morali reševati iz tujine, začela izdajati račune. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v Slovenijo pomagalo skoraj 800 državljanom, a kljub temu, da je bil strošek teh prevozov v domovino skupno težek 380 tisoč evrov, stroškov slovenski turisti s tem niso imeli. Bodo pa morali račun plačati tisti slovenski turisti, ki so se domov vračali s pomočjo Nemcev. Tem namreč zdaj nemški organi izdajajo račune.

»Ministrstvo za zunanje zadeve je organiziralo prevoze v domovino za skoraj 800 državljanov in državljank Republike Slovenije ter njihovih družinskih članov. Šlo je za polete in avtobusne prevoze z evropskih letališč in evropskih mest, kamor so slovenski državljani prišli z bolj oddaljenih destinacij. Ti prevozi so bili brez obveznosti plačila za potnike, seveda pa je bilo potrebno prevoze plačati, kar je bil strošek slovenskega proračuna v višini 380 tisoč evrov,« odgovarjajo na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.

»Nemška vlada je začela izstavljati račune tistim, ki so za pot domov uporabili prevoz nemških komercialnih ali reševalnih letal, in so pred vkrcanjem bodisi plačali ali pa podpisali dokument z zagotovilom, da bodo plačali. To obveznost zdaj izterjujejo nemški državni organi,« so še pojasnili.
 

Domov, na varno


Koliko Slovencev je pripotovalo v domovino s pomočjo Nemcev, na slovenskem ministrstvu nimajo podatkov, prav tako s tem podatkom ne razpolagajo na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani. »Skupno je bilo s pomočjo nemške vlade iz tujine pripeljanih približno 240 oseb. V to številko je vštetih tudi 66 tisoč oseb, ki so vrnili s čarterskimi leti, ki jih je organizirala nemška vlada,« je pojasnil kulturni ataše na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani Jans Wagner in dodal, da je po njihovem vedenju Nemčija repatriirala šest tisoč Evropejcev in še tri tisoč oseb iz tretjih držav.

Nemška vlada pričakuje, da bo na ta način zbrala okoli 40 odstotkov od 94 milijonov evrov, kolikor so jih porabili za te obsežne operacije. Višina zneskov na računih naj bi bila primerljiva s ceno letalskih vozovnic v ekonomskem razredu. Tistim, ki so jih prepeljali s Kanarskih otokov in severne Afrike izstavljajo račune za 200 evrov. Pot iz južne Afrike in Karibov 500 evrov, sto evrov več imajo na računu tisti, ki so jih rešili iz Južne Amerike in Azije, po tisoč evrov pa morajo plačati tisti, ki so ji prepeljali iz Avstralije in Nove Zelandije.

Želijo zapustiti Slovenijo


Medtem ko so se marca na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve večinoma ukvarjali s tem, kako v domovino spraviti Slovence, ki so obtičali v tujini, pa je zdaj v ospredju pomoč pri organizaciji potovanj iz Slovenije. Pravijo namreč, da je vse več takšnih, ki zaradi študija, zaposlitve ali združitve z družino, želijo zapustiti Slovenijo. Na MZZ še ocenjujejo, da je v tujini še vedno več kot 200 slovenskih državljanov, ki želijo od MZZ pomoč, nasvet ali izdajo kakšnega dokumenta.
 
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije