DAN MLADOSTI

Nekoč je bil to velik praznik: se spomnite škandala s plakatom za štafeto mladosti? (VIDEO)

25. maj je bil v bivši skupni državi Jugoslaviji velik dan.
Fotografija: Josip Broz Tito. FOTO: Str Reuters
Odpri galerijo
Josip Broz Tito. FOTO: Str Reuters

Spomini na preteklost so za vsakega od nas drugačni. To morda še posebej velja za dan, ki je bil v bivši skupni državi velik praznik. Govorimo seveda o dnevu mladosti. Dan mladosti, ko so v nekdanji Jugoslaviji praznovali rojstni dan Josipa Broza - Tita, mnogim budi spomine na pionirje, rdeče rutice in štafeto.

Štafeta kot glavni simbol

Glavni simbol praznika je bila štafeta mladosti oz. Titova štafeta. Vsako leto je startala iz drugega mesta, mesec in pol so jo nosili skozi vse jugoslovanske republike, pot je zaključila 25. maja v Beogradu. Predaja štafete je bila prireditev, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije. Eden od njih je na koncu predal štafeto Titu in mu izrekel voščilo za rojstni dan.

Škandal z »nacističnim« plakatom

O dogodkih, ki so spremljali priprave na zadnje praznovanje dneva mladosti leta 1987, mnogi še danes z nejevero pripovedujejo. Začelo se je, ko se je oblikovalski studio Novi kolektivizem iz Ljubljane prijavil na takratni zvezni natečaj za idejno rešitev štafete in plakata ob dnevu mladosti in zmagal.

Sporni plakat. FOTO: Arhiv Dela
Sporni plakat. FOTO: Arhiv Dela

Njihov plakat je bil kopija nacističnega plakata Nemca Richarda Kleina, na katerem arijec drži zastavo s svastiko. Zamenjali so ga s pentagramom, zastavo z jugoslovansko trobojnico, odstranili pa so še preostale simbole tretjega rajha, nemškega orla so zamenjali z golobom. Po besedah ​​enega od umetnikov, ki so stali za projektom, je bil njihov plakat všeč generalom in drugim predstavnikom takratnega enopartijskega režima.

image_alt
Poglejte vzdušje v Kumrovcu, ki je privabil številne Slovence (FOTO)

A težave so se začele konec februarja 1987, ko je bralec beograjske Politike, inženir Nikola Grujić (danes domnevajo, da si je tega gospoda izmislila Udba), časopisu poslal pismo, v katerem je opozoril na podobnost med Kleinovim nacističnim delom in plakatom Novega kolektivizma.

Čas je tekel, škandal pa je postajal vedno večji. Vendar štafete ni bilo mogoče nadaljevati, zato so ponovno angažirali slovenski studio, a tokrat Marketing delo. Novi plakat s petokrako zvezdo in zelenim listom je bil pod drobnogledom javnosti, pripombe so bile različne: da barva lista spominja na domobransko zeleno, da je list namenoma obrnjen navzdol, da je podoben plakatu »Slovenija, moja dežela«...

Zadnja nosilka štafete je bila Rajmonda Brošaj, učenka petega razreda Osnovne šole Vuka Karadžića iz Gnjilana. Štafeto je predala predsedniku predsedstva Zvezne socialistične mladine Jugoslavije Hašhimu Redžepiju ter dejala: »Na Titov način, skupaj zmoremo vse

image_alt
Nosili štafeto mladosti, obudili spomin na Tita (FOTO)

Naslednje leto, 1988., so štafeto ukinili, le nekaj let pozneje pa je Jugoslavija krvavo razpadla.

Kakšni pa so vaši spomini na dan mladosti? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije