SPODBUJANJE SOVRAŠTVA

Nekdanji odgovorni urednik Janševe Demokracije in njen kolumnist pogojno obsojena

Kazenske ovadbe zaradi spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej so po slabih dveh letih dobile epilog.
Fotografija: Kazenske ovadbe zaradi spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej so po slabih dveh letih dobile epilog. FOTO: Igor Mali 
Odpri galerijo
Kazenske ovadbe zaradi spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej so po slabih dveh letih dobile epilog. FOTO: Igor Mali 

Kazenske ovadbe nekdanjega odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka in njenega kolumnista Aleksandra Škorca zaradi spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej so po slabih dveh letih dobile epilog. Sodišče je Škorca obsodilo na pet mesecev zapora oziroma dve leti pogojno, Biščaka pa na šest mesecev zapora oziroma dve leti pogojno.

Najprej filozof, nato še župan

Kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je prvi proti kolumnistu Demokracije Aleksandru Škorcu in nekdanjemu uredniku revije Jožetu Biščaku pred dvema letoma vložil filozof Boris Vezjak. Zmotil ga je Škorcev tekst v Demokraciji z naslovom Presežki 5.

V besedilu, objavljenem decembra 2020, je Škorc po Vezjakovem mnenju med drugim širil idejo belega supremacizma, medtem ko so pri Demokraciji Vezjakove trditve zanikali in se branili, da je šlo pri Škorčevem besedilu za satiričen zapis oziroma gloso.

S tem pa se ni strinjalo tožilstvo, ki je septembra lani zaradi zapisa v Demokraciji vložilo obtožni predlog proti dvema osebama zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Decembra lani se je z vložitvijo kazenske ovadbe za Škorca in Biščaka odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki jima je očital javno spodbujanje in razpihovanje sovraštva. Kazenski ovadbi pa so se priključili tudi ljubljanski mestni svetniki.

Vezjaku je zdaj pritrdilo tudi ljubljansko okrožno sodišče, ki je Škorca in Biščaka v ponedeljek spoznalo za kriva. »Sodnik Primož Štancar je presodil, da je besedilo spodbujalo rasistične ideje po 297. členu kazenskega zakonika,« je razkril Vezjak na svojem blogu.

Vezjak se je na odločitev sodišča odzval tudi prek družabnih omrežij, kjer je med drugim poudaril, da je še nekaj upanja za sodišča in demokracijo v Sloveniji. Ob tem je znova poudaril, da besedilo, ki zagovarja večvrednost bele rase, ni satirično, in tudi če bi bilo, to ne bi smela biti olajševalna okoliščina.

Biščak se je na nepravnomočno sodbo odzval z zapisom na twitterju: »Da je bila zadeva politično in ideološko motivirana in da je bila glavna tarča revija Demokracija (in posredno SDS kot solastnik revije), kaže sodba, ki je meni (kot takratnemu odgovornemu uredniku) prisodilo višjo kazen kot avtorju glose Škorcu

Biščak je na odločitev prvostopenjskega sodišča že napovedal pritožbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije