REFERENDUMSKA KAMPANJA

Neenaki: Cerarjevi sebi dali 97 tisočakov, tistim, ki menijo drugače, ne dajo

Objavljeno 08. avgust 2017 13.34 | Posodobljeno 08. avgust 2017 13.34 | Piše: STA, K. K.
Prepričan je, da sklep vlade Mira Cerarja nasprotnike zakona postavlja v neenak položaj, zato predlaga dodelitev enake vsote nasprotnikom zakona ali delitev sredstev med obe strani.
Miro Cerar.

LJUBLJANA Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se bo na ustavno sodišče pritožil še zaradi sklepa vlade o dodelitvi 97.000 evrov za potrebe vladne strani v kampanji. Prepričan je, da sklep nasprotnike zakona postavlja v neenak položaj, zato predlaga dodelitev enake vsote nasprotnikom zakona ali delitev sredstev med obe strani.

Za kampanjo iz proračunske rezerve

Kovačič bo novo pritožbo na ustavno sodišče vložil danes, glede na tematiko pa sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno in da do končne odločitve izda sklep o začasnem zadržanju izvajanja sklepa vlade.

Vlada sicer z omenjenim sklepom dodeljuje 97.000 evrov iz proračunske rezerve za potrebe vladne strani v referendumu, ustavno sodišče pa bi moralo po mnenju Kovačiča vladi naložiti, da sklep odpravi in sprejme novega, ki bo glede porabe proračunskih sredstev postavil zagovornike referenduma in zagovornike vlade v enak položaj. To po mnenju Kovačiča pomeni ali dodelitev enakih sredstev društvu Davkoplačevalci se ne damo ali pa delitev sredstev na polovico.

Kampanja mora biti enakovredna

Kot je Kovačič izpostavil v pobudi, tudi mednarodno pravo, h kateremu se je zavezala tudi Slovenija in je del našega ustavnega sistema, zahteva, da je referendumska kampanja obeh strani enakovredna. »Medtem ko demokratične države iščejo poti za širitev vpliva državljanov tudi tako, da zagotavljajo enako možnosti za večjo udeležbo na referendumu in široko informiranost o stališčih obeh strani, se pri nas dogaja obraten proces,« je prepričan Kovačič. Kot je poudaril, gre za proces diskriminacije davkoplačevalcev, ki so z 48.222 podpisi zahtevali referendum.

Kovačič sicer ustavnemu sodišču med drugim predlaga, da razveljavi sklep vlade in ugotovi, da je zakon o volilni in referendumski kampanji zaradi kršitev neskladen z ustavo. Meni, da bi moralo sodišče razveljaviti del zakona, ki omogoča, da je vlada organizator kampanje.

Deli s prijatelji