SOOČENJE

Nataša Pirc Musar se je zlagala, da gre na morje s prijateljicami, Logar pa o mački

Kandidata sta soočila mnenji tudi o obdavčitvi. Nataša Pirc Musar meni, da bi morali bogate nekoliko bolj obdavčiti, Logar pa temu nasprotuje.
Fotografija: Nataša Pirc Musar in Anže Logar. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar in Anže Logar. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na Radiu 1 je potekalo soočenje kandidatov za novega predsednika Slovenije. V Avdić šovu sta se soočila Nataša Pirc Musar in Anže Logar

Prvo vprašanje, ki ju je razdvojilo, je bilo o obdavčitvi bogatejših – tistih, ki letno zaslužijo več kot četrt milijona evrov. Pirc Musarjeva podpira višjo stopnjo obdavčitve najbogatejših, ker meni, da morajo tisti, ki imajo več, tudi prispevati več. Logar pravi, da bogati že zdaj plačujejo več in ni potrebe po dvigu obdavčitve zanje. 

Voditelj Denis Avdić ju je zasul z vprašanji, na katera sta morala odgovarjati zgolj z odgovorom da ali ne. Med bolj zanimivimi so se znašla naslednja: Ali sta še vedno neodvisna kandidata? Oba sta odgovorila z da. Ali bi se morali poslanci in ministri redno testirati na droge? Oba sta rekla ne. Ali je spreminjanje mnenja znak šibkosti? Oba sta prepričana, da ne. Ali je denar, ki ga najdeš na tleh, tvoj? Oba sta potrdila, da ja. Če bi zadela na lotu, kaj bi storila z denarjem? Pirc Musarjeva je povedala, da bi ga del zagotovo dala v dobrodelne namene, sicer pa ne ve. Pravi, da v življenju res ne potrebuje več denarja. Logar je povedal, da ga zagotovo ne bi davčno optimiziral, na to pa mu je Pirc Musarjeva takoj odgovorila, da to sploh ni mogoče, ker v primeru zadetka pri igrah na srečo država takoj vzame 25 odstotkov.

Tako Pirc Musarjeva kot Logar sta v pogovoru razkrila, da v primeru, da na tokratnih volitvah ne bosta uspešna, ne nameravata nikoli več kandidirati za predsednika države. 

Kandidata slabo zagovarjata očitke protikandidata

Kandidata sta dobila nalogo, da morata zagovarjati očitek, ki ga je protikandidat najpogosteje slišal med kampanjo. Razumljivo sta se izkazala kot bolj slaba zagovornika drug drugega. Pirc Musar je morala zagovarjati neodvisnost kandidata Logarja. Takole je povedala: »Logar je tak medvedek, da bi ga kar na nočno omarico postavila. Je neodvisen že štiri mesece in, recimo, da mu verjamemo, da bo neodvisno držo ohranil tudi, če bo predsednik.« Logar je na to odgovoril: »Ne, ne, takega odvetnika se ne izplača najeti, zdaj razumem, zakaj ima tako nizko plačo.« 

Logar na drugi strani je moral zagovarjati, ali je človek odgovoren za dejanja človeka, s katerim je povezan. »Zagotovo, če gre za soproga. Še posebej, če sta skupaj že 25 let ... in sta skupaj ustvarila cca 12 milijonov ... Treba je vedeti, koliko ima soprog, če pride do ločitve na primer. To je odgovornost za svoje blagostanje.« V njegov odgovor je posegel Avdić, ki je z glasovno imitacijo Logarjevega strankarskega šefa Janeza Janše vprašal, ali se lahko ločiš za štiri mesece, potem pa prideš spet nazaj skupaj. 

O lažeh

Povprašali so ju tudi o tem, ali pogosto lažeta. Oba sta povedala, da ne, da pa sta se v življenju že kdaj zlagala. Navedla sta primera iz otroštva. Pirc Musarjeva se je staršem zlagala, da gre na morje s prijateljicami, šla pa je s fantom. Menda je bil njen oče takrat zelo jezen. Logar se je zlagal mami, da je mačko našel, v resnici pa jo je vzel pri nekom, ki jo je oddajal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije