POGOVORI

Nataša Pirc Musar po telefonu z Volodimirjem Zelenskim: to ji je dejal

Pirc Musarjeva je izrazila željo, da bi se z ukrajinskim kolegom lahko pogovarjala v manj težkih okoliščinah za Ukrajino, in izrekla priznanje za pogum tako vodstva kot prebivalk in prebivalcev Ukrajine ob ruski agresiji.
Fotografija: Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

 Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes po telefonu prvič pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta ji je čestital ob imenovanju na položaj, Sloveniji pa se je zahvalil za pomoč in podporo v boju proti ruskim silam. Pirc Musarjeva je izrazila priznanje za pogum tako vodstvu Ukrajine kot njenim prebivalcem.

Zelenski je poudaril, da bi brez pomoči in podpore partnerskih držav težko zdržali v času ruske agresije na Ukrajino. Predsednici Pirc Musarjevi je predstavil aktualne razmere na bojiščih in Slovenijo zaprosil za nadaljnjo pomoč in podporo, so sporočili iz urada predsednice republike.

Predstavil ji je tudi ukrajinsko pobudo o mirovnem načrtu v desetih točkah in jo povabil na obisk v Kijev.

Pirc Musarjeva je izrazila željo, da bi se z ukrajinskim kolegom lahko pogovarjala v manj težkih okoliščinah za Ukrajino, in izrekla priznanje za pogum tako vodstva kot prebivalk in prebivalcev Ukrajine ob ruski agresiji.

»Slovenija polno podpira Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe in ji stoji ob strani. Tako politično, z neomajno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti, kot humanitarno in s pomočjo v vojaški opremi,« je poudarila.

Kot je še dejala, si Slovenija želi, da bi v Ukrajini čim prej zavladal mir, ukrajinsko ljudstvo in njegovo zakonito oblast pa bo podpirala na poti k miru. »Pomembno je, da smo tudi v EU enotni v podpori Ukrajini pri spopadanju z varnostnimi, političnimi, gospodarskimi in drugimi grožnjami,« je izpostavila Pirc Musarjeva.

Slovenija je od začetka ruske agresije Ukrajini namenila že 23 milijonov evrov v humanitarni in vojaški pomoči, prav tako se je s prispevkom v višini enega milijona evrov vključila v humanitarno pobudo Zelenskega Žito iz Ukrajine.

Poleg tega daje zatočišče okoli 8000 ukrajinskim beguncem in sirotam. Predsednica je poudarila še, da bo Slovenija z vojaškimi inštruktorji in častniki sodelovala tudi v vojaški misiji usposabljanja ukrajinskih sil.

Predsednica je ukrajinskega predsednika tudi povabila na obisk Slovenije, ko bodo razmere to dopuščale, so še sporočili iz njenega urada.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije