SUMLJIV NAKUP

Naši policiji orožje, ki so ga Nemci zavrgli

Objavljeno 07. avgust 2016 21.15 | Posodobljeno 07. avgust 2016 21.02 | Piše: Tomica Šuljić

Ministrstvo za notranje zadeve na razpisu kupilo zloglasne puške heckler & koch G36. Nemci so se jim zaradi pregrevanja in netočnosti odpovedali, mi jih dajemo elitnim enotam.

Skrivnostna puška G36 ni neznanka, a po svojih lastnostih ne slovi več. Foto: Heckler & Koch.

LJUBLJANA – Potem ko so slovenski policisti nehali stavkati, so se razmere v domovini vrnile v utečene tirnice; da se država do policistov obnaša kot do desetega brata, pa tudi ni novost, ampak bolj stanje duha pri nas. Spomnimo se samo številnih epizod z gumami policijskih vozil, ki so imele najnižje varnostne ocene, pa tudi raznesti jih je znalo (čeprav so pozneje ugotavljali, da so bili vzroki za počene pnevmatike drugje, ne pa v poceni nakupih).

Pred dnevi je ministrstvo za notranje zadeve oddalo naročilo, ki se je izcimilo iz javnega naročila za dobavo dolgocevnega in kratkocevnega orožja. »Orožje je bilo nabavljeno za izvajanje zakonskih nalog policije,« se je glasilo kratko uradno pojasnilo ministrstva, po nam dostopnih informacijah pa gre za orožje, s katerim bodo v prihodnje svoje naloge opravljali pripadniki specialne enote (SE) oziroma izbranci iz posebnih policijskih enot (PPE). Zato ni nenavadno, da so v razpisu ob pištolah hoteli puške, s katerimi sicer policisti ravno ne paradirajo po slovenskih cestah.

Skrivali, kaj so kupili

Razpis kot razpis je iskal tri vrste novega orožja (pištolo in dve avtomatski puški), vseboval je številne podrobnosti, s katerimi bi se morale ponašati izbrane flinte. Med drugim je veljal kriterij obremenilnega testa OTB (Over the Beach), kar pomeni, da puško popolnoma potopijo v vodo za dve sekundi, nato pa mora streljati. Do 19. aprila se je na razpis prijavilo osem ponudnikov, kot merilo pa niso izbrali kakovosti ali stroškov, marveč ceno – to so na MNZ sami zapisali v objavo o oddaji! Dva meseca pozneje so podpisali pogodbo o nakupu in dobavi dolgocevnega orožja za 429.884,08 evrov s podjetjem Perigon.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen se je odločila za zamenjavo približno 166.000 pušk G36.

Pri vsej zadevi je v oči bodel podatek, da so za dvoje izmed izbranega orožja navedli ime proizvajalca in model – prvi sklop za pištolo glock 19, drugi sklop za puško heckler & koch 416 A5 – pri tretjem izbranem orožju oziroma sklopu pa so navedli zgolj »avtomatske puške kal. 5,56 * 45 mm«, za katero je bilo prijavljenih osem različnih ponudb več kandidatov, saj gre namreč za standardiziran Natov kaliber, za katerega orožja in izbire zlepa ne zmanjka! Tudi na junijski pogodbi policije s podjetjem Perigon – pod katero je podpis generalnega direktorja policije Marjana Fanka – ni navedeno, katera puška je predmet nakupa; znova je naveden zgolj Natov kaliber. Čeprav so število kosov orožja po objavi celo zvišali, pa ni navedeno, kaj sploh kupujejo!

Na MNZ smo najprej poslali prijazno zaprosilo, s katero puško katerega proizvajalca nas bodo v prihodnje ščitili slovenski superpolicisti. Ker prvi dan odgovora nismo prejeli, smo poslali na isti naslov nova vprašanja in po enem dnevu poizvedovanja so poslali pojasnilo: »Naziv orožja za sklop 3 ni naveden, ker se je za ta sklop kupovalo orožje, ki ustreza vsem tehničnim zahtevam naročnika, razvidnih v razpisni dokumentaciji,« pišejo na ministrstvu ter hkrati ne povedo nič. A vendarle so dodali, da gre v tretjem sklopu za avtomatsko puško heckler & koch G36K kalibra 5,56 x 45 mm.

Afganistansko razkritje

Avtomat G36 je bil dve desetletji puška nemške vojske Bundeswehr in rekli so jih kar vojakova nevesta, kot to poimenujejo na Nemškem. Nato so se stvari zapletle v zasedbi Afganistana, ko so po strelskem obračunu z domačini leta 2010 v okolici Kunduza umrli trije Nemci. Nemška enota se je po deveturni bitki bila prisiljena umakniti, razlog naj bi bile pregrete puške G36. To je v Nemčiji sprožilo večletno debato s številnimi testiranji, ki so potrdila, da napake obstajajo: odstopanja so odkrili predvsem v točnosti zadetkov zatem, ko strelec segreje cev z nekaj deset naboji. Pri nemškem časopisu Caliber so leta 2014 stvari preverili v praksi ter ugotovili, da se je pri pregreti cevi radij zadetkov z dovoljenih 200 mm razširil na 405 milimetrov.

Proizvajalec Heckler in Koch se ni dal; težava je po njihovem prepričanju izvirala iz različnih nabojev različnih proizvajalcev, med njimi naj bi bila odstopanja. Vprašanje pušk G36 je vmes postalo politično, nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen pa se je – po študiji, v kateri se je izkazalo, da G36 ne dosega standardov nemške vojske – odločila za zamenjavo približno 166.000 pušk G36. Trenutno so Nemci v fazi priprave razpisa za nove puške, Heckler & Koch ter država pa naj bi svoje pravice uveljavljala na sodiščih.

In če imajo na Nemškem obrambno ministrico, ki domnevno netočne in pregrete puške umika iz oboroženih vrst, naša notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar očitno svojim najboljšim policistom privošči puške dvomljivega slovesa uporabe. V dobi, ko se teroristi prosto sprehajajo po Evropi ter žanjejo smrt in strah, bi bilo edino primerno zagotoviti elitnim enotam najboljše orožje za učinkovito posredovanje. Brez pomisleka, da se bo cev segrela in bodo krogle posejane naokrog tudi tam, kjer strelec ni hotel. Ni primeren čas, da bi razmišljali, češ, saj jih ne bodo uporabili! Najpozneje takrat, ko bo znova šlo za življenje in smrt (kar žal pri naših policistih v zadnjem času ni redkost), bodo odločale take podrobnosti. Toda, kar ni dovolj dobro za nemškega vojaka, je očitno zadovoljivo za slovenskega elitnega policista – tudi s tem daje država vedeti, kako (ne) ceni nevarnosti najbolj izpostavljenih zaščitnikov družbe, ki zanjo tudi žrtvujejo življenja. 

Deli s prijatelji