BODITE PAZLJIVI

Naročili so kosilnice, dobili pa igrače

Na tržnem inšpektoratu opozarjajo, da je pri nakupu na spletu treba biti previden.
Fotografija: Naročil je mobilni telefon, a ga ni prejel. FOTO: Motortion/getty images
Odpri galerijo
Naročil je mobilni telefon, a ga ni prejel. FOTO: Motortion/getty images

Na tržnem inšpektoratu so v zadnjem mesecu prejeli več prijav potrošnikov, ki so na spletni strani https://marketshop-si.com/ opravili nakup akumulatorske kosilnice za travo. Potrošniki so izdelek plačali ob prevzemu pošiljke, vendar so bili po odprtju paketa razočarani, saj so ugotovili, da se izdelek zelo razlikuje od tistega, predstavljenega na spletni strani. »Je precej slabše kakovosti oziroma je bolj igrača kot naprava za košnjo trave. Na reklamacije potrošnikov se ponudnik ne odziva,« so pojasnili.

Ponudnik se ne odziva na reklamacijo.
Ponudnik se ne odziva na reklamacijo.

»Po pregledu spletne trgovine ocenjujemo, da ji ne gre zaupati. Vsi izdelki v trgovini se prodajajo z visokimi popusti, s čimer poskuša ponudnik potrošnika prepričati v hiter nakup, obstaja pa dvom, da so se ti izdelki dejansko kdaj prodajali po prečrtani redni ceni. Uporabljena slovenščina nakazuje na avtomatiziran prevod iz drugega jezika, iz pogojev uporabe pa izhaja, da naj bi kot ponudnik nastopalo kitajsko podjetje Ruen Import and Export co., ltd. Prav tako je identično spletno trgovino oziroma spletno trgovino, ki jo upravlja isti ponudnik, mogoče najti še v drugih jezikih: bolgarskem, litovskem, hrvaškem, identično ali zelo podobno spletno trgovino pa tudi na drugih domenah, kot sta https://smartshop-si.com in https://si.bestbuysolution.com, kjer razen elektronskega naslova ni mogoče najti nobenih podatkov o ponudniku,« so dodali. Vse to so znaki za rdeči alarm, zato odsvetujejo nakup prek te spletne strani in vseh podobnih.

Tako ponovno poudarjajo, da je pri nakupu blaga na spletu treba biti zelo previden. »Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca. Vedno več je tujih podjetij, ki se odločajo za prodajo tudi slovenskim potrošnikom, prav tako avtomatski prevajalniki omogočajo hitro jezikovno prilagoditev spletnih strani,« izvemo. V prvi vrsti je tako treba vedno najprej poiskati in tudi preveriti podatke o prodajalcu. Nakup blaga prek spleta od neznanega ali nepreverjenega prodajalca, sploh če ima ta sedež v državi, ki ni članica Evropske unije, je namreč tvegan, saj ni nujno, da bo potrošnik blago sploh prejel, če ga bo, pa morda ne bo ustrezal pričakovanjem glede na opis.

O spletnih pasteh in lažnih trgovinah preberite na spletni strani Varni na internetu. FOTO: Varninainternetu.si
O spletnih pasteh in lažnih trgovinah preberite na spletni strani Varni na internetu. FOTO: Varninainternetu.si

Mobilnika ni prejel

Ravno včeraj so s Policijske uprave Maribor poročali, da je moški iz Slovenske Bistrice na družabnem omrežju facebook zasledil oglas za mobilnik iphone, ki naj bi ga prodajalo podjetje iz Slovenije. Nakazal je več sto evrov, a telefona ni prejel. »Policisti PP Slovenska Bistrica obravnavajo kaznivo dejanje goljufije,« je sporočila Anita Kovačič Čelofiga, tiskovna predstavnica PU Maribor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije