SODELOVANJE PO VOLITVAH

V LMŠ, SD, Levici in SAB razkrili, kdo bi bil novi mandatar

Podpisali so sporazum o povolilnem sodelovanju.
Fotografija: Sporazum so podpisali na Trgu republike. FOTO: Twitter, SD
Odpri galerijo
Sporazum so podpisali na Trgu republike. FOTO: Twitter, SD

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB so danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Kot piše v njem, je to podlaga za nadaljnje aktivno sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne, učinkovite in razvojno naravnane vlade.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je izjavil, da če je kdo pripravljen ustanoviti stranko in spremeniti aktualno situacijo, naj to stori. »Najlažje je sedeti na kavču in kritizirati.« Alenka Bratušek (SAB) je dejala, da verjame, da bodo zmagali na volitvah ter da bo Slovenija dobila levosredinsko vlado.


 

Mandatar bo vodja tiste stranke, ki bo dobila največ glasov


V sporazumu se podpisniki zavezujejo, da bodo po naslednjih parlamentarnih volitvah sklenili sporazum o oblikovanju vladne koalicije in skupnem oblikovanju vlade. Za mandatarja bodo izvolile predsednika oz. koordinatorja tiste stranke koalicije, ki bo na volitvah dobila največ glasov. Sicer pa bodo omenjene štiri stranke na naslednjih volitvah nastopile s samostojnimi listami in lastnimi programi.K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic sporazuma pridružijo druge stranke, ki se strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in so v svojem dosedanjem delu izkazale spoštovanje do načel, ki izhajajo iz dokumenta.
 

S pandemijo bi se spopadali drugače


Ta načela so opredeljena v 10 točkah. Med drugim se zavezujejo k učinkovitejšemu, bolj konsistentnemu in strokovno podprtemu spopadanju s pandemijo ter nedotakljivosti načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno.

Zavezujejo se tudi h krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje družbe, ter javnih medijev, nevladnih organizacij, civilne družbe in depolitizaciji nacionalnovarnostnega sistema.

Med točkami je tudi boj proti revščini, vlaganje v kakovost in dostopnost sistemov javnega zdravstva, šolstva in dolgotrajne oskrbe ter odmik od prepuščanja izvajanja zasebni iniciativi in prostemu trgu.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas