NAPOVED

Napoved zaposlovanja najšibkejša v zadnjih treh letih

Sedemodstotna napoved zaposlovanja ni pesimistična.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Raziskava napovedi zaposlovanja ManpowerGroup, ki je v anketo vključila 620 delodajalcev, razkriva, da slovenski delodajalci v prvih treh mesecih leta 2020 ne bodo množično zaposlovali. Napoved zaposlovanja znaša sedem odstotkov in je najšibkejša v zadnjih treh letih. Napovedujejo, da bodo zaposlitvene možnosti manjše kot lani v vseh slovenskih regijah. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so zaposlitvene možnosti upadle za osem odstotnih točk, v primerjavi z istim obdobjem lani pa kar za 13 odstotnih točk.
 
Kljub vsemu pa delodajalci v vseh desetih panogah, ki so bile zajete v raziskavo, napovedujejo rast zaposlovanja. Najbolj optimistični so v gradbeništvu, kjer naj bi se zaposljivost povečala za 17 odstotkov.

Delodajalci v panogah proizvodnje ter transporta, logistike in komunikacije pričakujejo najšibkejši zaposlitveni utrip v obdobju zadnjih šestih let. Najšibkejše možnosti v obdobju zadnjih štirih let pa napovedujejo v finančnih in poslovnih storitvah, zavarovalništvu in nepremičninah ter trgovini na debelo in drobno. Vse to je v skladu z napovedano počasnejšo gospodarsko rastjo v prihodnjem letu.

Kje bo zaposlovanje najmočnejše in kje najšibkejše? FOTO: Manpowergroup
Kje bo zaposlovanje najmočnejše in kje najšibkejše? FOTO: Manpowergroup

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije