KACIN: ZA ŽIVLJENJA GRE

Črni dan za Slovenijo, padel je žalostni rekord

Število pozitivnih testov nekoliko nižje kot zadnje dni, bolnišnice pa vse bolj polne.
Fotografija: Bolnišnice se polnijo z neverjetno hitrostjo. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolnišnice se polnijo z neverjetno hitrostjo. FOTO: Voranc Vogel

Epidemiolog Mario Fafangel z Nacionalnega instituta za javno zdravje (Nijz) je v Odmevih na RTV Slovenija v četrtek zvečer razkril, da je bilo do njegovega javljanja v četrtek potrjenih 1.100 novih primerov okužb z virusom sars-cov-2. A kot poroča sledilnik covid 19, je bila številka konec dneva precej višja.

​Okužbo so namreč potrdili pri 1.798 posameznikih, kar je sicer nekoliko manj kot v dneh prej, a je bilo opravljeno tudi nekaj manj testov, in sicer 6.368. Delež pozitivnih testov je prav tako nekoliko manjši kot v zadnjih dneh, in sicer 28,2-odstoten. V zadnjih dneh je znašal okoli 35 odstotkov.

Umrlo je 23 oseb, kar je nov črni rekord. »Ta številka je sama po sebi velika, kot kaže je to seštevek smrti v bolnišnicah in v domovih za starejše in morebitne smrti doma. Vedno se trudimo, da te podatke pridobimo, žal se pa kdaj zgodi, da z zamudo pride še kakšna žalostna vest,« je uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin pojasnil, zakaj včasih naknadno sporočijo višje število smrti. Skupaj je do zdaj življenje izgubilo 315 ljudi. V covid 19 bolnišnicah so v četrtek sprejeli 101 novih pacientov, 40 so jih odpustili domov, skupaj se tako zdravijo 703 oboleli za to boleznijo. V intenzivni enoti je 122 pacientov. Pojavnost okužbe v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je presegla mejo tisoč, in sicer  pri 1.001. Aktivnih primerov je 20.980.
 
Preberite tudi:

Slovenska vojska na pomoč v UKC Ljubljana (VIDEO)



Kacin je na tiskovni konferenci o stanju epidemije dejal, da po Sloveniji poteka bitka s časom; potekajo preureditveni posegi, marsikje tudi precejšna gradbena dela, da bi ustvarili pogoje, da se covid oddelki bolnišnic razširili do te mere, kot jo zahteva pričakovan povečan priliv bolnikov s covid 19. »Za življenja gre,« je dejal ob podatku, da je v četrtek umrlo tako veliko število ljudi. Zahvalil se je vsem, ki pomagajo. Cepivo bo verjetno na voljo šele spomladi, do takrat pa velja, da so najučinkovitejši nošenje mask, razkuževanje  in distanca. Ponovno je pozval, naj se letos odpovemo obisku pokopališč ob dnevu vseh svetih. »Nikar ne nasedajte tistim, ki vas želijo odvrniti od delovanja v dobro vseh,« je pozval.

Čakalne vrste pri testiranju na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Čakalne vrste pri testiranju na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Kljub trenutno manjšemu deležu pozitivnih testov je preuranjeno govoriti, da se razmere umirjajo, saj so bolnišnice vse bolj polne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije