NAPETOSTI

Napetosti v zdravstvu: mladi zdravniki ne morejo verjeti, kaj je dejala ministrica

Mladi zdravniki so se odzvali na izjavo ministrice Sanje Ajanović Hojnik. Pozvali so jo, naj si pride ogledat, kaj zdravniki počnejo in za koga.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Izjava ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hojnik je močno razburila Mlade zdravnike. Dejala je namreč, »da v vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oziroma bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava.«

Ministrici odgovarjajo, da »očitno ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče našega dela – to je vedno bil in vedno bo pacient ter njegova dobrobit«. Vabijo jo, »da se v naslednjih dneh (kadar koli – podnevi, ponoči, med vikendom ali praznikom –  delamo namreč ne glede na dan ali uro) pridruži komu od nas in se na lastne oči prepriča, kdo je pri našem delu za nas v ospredju: to je vedno bil in vedno bo bolnik. Verjamemo, da se bo tako zavedela neustreznosti svoje izjave ter se za neprimerno komunikacijo in namigovanja tudi opravičila.«

Pričakujejo urejeni zdravstveni sistem

»Ostro zavračamo namigovanja politike, da smo zdravniki odgovorni za slab javno-zdravstveni sistem in za neučinkovitost politike na tem področju v zadnjih letih in desetletjih. Sami namreč v tem sistemu že (pre)dolgo delamo preko vseh strokovnih in osebnih zmožnosti, z enim najnižjih številom zdravnikov na prebivalca v Evropi. Zdravniki se vsak dan z zadnjimi atomi moči borimo, da zagotovimo pacientom kolikor je v danih razmerah le mogoče dobro obravnavo. Le-te pa ravno zaradi napačne zdravstvene politike in nepoznavanja stanja s strani politikov pogosto ni več možno zagotoviti,« so zapisali in dodali, da že vrsto let opozarjajo na pomanjkljivosti in napake v sistemu.

»Odločitev Fidesa o začetku stavke povsem neutemeljena«

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je odločitev glavnega odbora sindikata Fides o začetku zdravniške stavke v januarju po ponujenih zvišanjih plač povsem neutemeljena in sproža vprašanje, »ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi«.

Ministrica poudarja, da vlada zdravnikom ničesar ne jemlje, njihovih plač ne niža, pač pa, nasprotno, ponuja zvišanja za osem do 20 odstotkov oziroma v nekaterih redkih primerih tudi za več.

Ob tem pojasnjuje, da vlada daje prednost mladim zdravnikom, katerih plače so res nizke, medtem ko za tiste v 57. plačnem razredu, in teh je kar 37 odstotkov, predlaga osemodstotno zvišanje, ne da bi vlada kot pogoj za to postavljala večjo storilnost zdravnikov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas