USODA TREH ZAKONOV BO KMALU ZNANA

Volišča zaprta: Urška in Mojca sta takole vkorakali v štab (VIDEO)

Referendumi o zakonih o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi bodo uspešni, če bo dosežen zavrnitveni kvorum.
Fotografija: Volilni štab koalicijskih strank: Mojca Pašek Šetinc in Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Volilni štab koalicijskih strank: Mojca Pašek Šetinc in Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volilni odbori bodo začeli šteti glasovnice, delne neuradne izide pa bodo sproti objavljali na spletni strani DVK. Prve izide je pričakovati po 20. uri. Referendumska kampanja pred današnjimi referendumi o zakonih o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi je bila dobra, je pa »imela nekatere zanimive vložke«, je dejal premier Robert Golob ob oddaji glasu danes popoldne na volišču v Kromberku pri Novi Gorici.

Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo je po zaprtju volišč takole komentirala današnji referendum.

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica izid referendumov pričakujejo skupaj v ljubljanskih Stegnah. Vzdušje v štabu  je veselo in pričakujejo, da bodo vsi trije zakoni potrjeni na referendumih.

Z roko v roki sta v štab prišli poslanka Mojca Šetinc Pašek in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V štabu nasprotnikov zakonov  je ob 19.30 še mirno in se zbirajo predstavniki medijev. V stranki SDS za zdaj še ne dajejo izjav.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 16. ure na treh zakonodajnih referendumih glasovalo 466.516 volivcev oziroma 27,53 % odstotka volilnih upravičencev.

Državljani na današnjem trojnem referendumu odločajo o usodi zakonov o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. Po državi bo do 19. ure odprtih več kot 3000 volišč, do tedaj velja volilni molk. V tem času je prepovedano kakršnokoli nagovarjanje volivcev.

22 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 15. ure danes prejela 22 obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava osem, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družabnih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Volišča bodo odprta do 19. ure, po koncu glasovanja pa se bodo podatki o izidu glasovanja ugotavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi bodo predvidoma znani po 20. uri, nato pa se bodo rezultati na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) sproti posodabljali.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije