POLICIJA ODGOVARJA NA ŠIŠKOVE OBTOŽBE

Napeto ob meji, policista potegnila za orožje

Vodja Štajerske varde, za katerim je razpisana tiralica, je objavil posnetek policije, ki naj bi šla z orožjem nad nemške novinarje.
Fotografija: Zaslonski posnetek objavljenega videa Andreja Šiška. Obisk ekipe televizije ZDF. FOTO: Facebook. Andrej Šiško
Odpri galerijo
Zaslonski posnetek objavljenega videa Andreja Šiška. Obisk ekipe televizije ZDF. FOTO: Facebook. Andrej Šiško

Andrej Šiško je pred dnevi slovensko policijo obtožil, da se je z orožjem spravila nad nemške novinarje, ki so prišli snemat Štajersko vardo.
 
Preberite tudi:

Za Šiškom razpisana tiralica



Nekdanji predsedniški kandidat in predsednik Združene Slovenije in ustanovitelj Štajerske varde Šiško je na facebooku objavil videoposnetek, ki prikazuje, kako policija domnevno ustavlja ekipo nemške televizije ZDF. Eden izmed slovenskih policistov naj bi celo z orožjem meri proti nekomu v avtomobilu, v ozadju se sliši helikopter. Po Šiškovih trditvah se je to dogajalo en kilometer od državne meje na javni poti. Prispevek o Štajerski vardi naj bi ZDF objavil 27. decembra.



Za odgovore smo se obrnili na policijo. Pri PU Maribor so nam potrdili, da je bila na njihovem območju 18. decembra načrtovana »observacija državne meje s helikopterjem. Med observacijo državne meje zunaj naselja Središče ob Dravi so policisti iz helikopterja tik ob državni meji, severno od MMP Središče ob Dravi, opazili na makadamski cesti ob gozdu dve svetlejši vozili in pet oseb, od katerih sta bili dve osebi oblečeni v maskirne uniforme. Ko so navedene osebe opazile policijski helikopter, so sedle v vozili in se odpeljale po makadamski cesti v smeri Središča ob Dravi oz. v notranjost države.«

Andrej Šiško in njegova Štajerska varda sta vzbudila pozornost tujih medijev. FOTO: Reuters
Andrej Šiško in njegova Štajerska varda sta vzbudila pozornost tujih medijev. FOTO: Reuters
Zaradi suma, da so osebe storile, izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje ali prekršek v povezavi s prepovedanim prehajanjem meje, saj so policisti na navedenem območju že obravnavali osebe, ki so na nedovoljen način prišle v Slovenijo iz Hrvaške, ki so jih storilci kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države nato odpeljali v smeri notranjosti države, je bila tja napotena patrulja PP Ormož.

»Pri zaustavljanju vozil tujih registrskih številk sta policista zaznala v vozilih več neznanih oseb. Policista sta postopek ocenila kot nevaren, zato sta zaradi lastne varnosti postopek začela izvajati z izvlečenim službenim orožjem (pri tem orožja nista imela usmerjenega v osebe), ki pa sta ga takoj za tem, ko sta ugotovila, da osebe niso nevarne, vrnila v tok in nadaljevala postopek.« Glede na do sedaj ugotovljene okoliščine menijo, da sta policista, »če upoštevamo vidik varnosti, postopek izvedla v skladu s pravili stroke«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije