RAZISKAVA MEDIANE

Napeto bo do konca: to so rezultati najnovejše javnomnenjske raziskave

Gibanje Svoboda in SDS sta izenačeni. Kdo bo prestopil parlamentarni prag, je težko napovedati.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zadnji dan pred nastopom volilnega molka še zdaleč ni mogoče napovedati, kdo bo v nedeljo zvečer lahko najviše dvignil roke zmagoslavja ali komu bo uspelo sestaviti vladno koalicijo. To kaže raziskava, ki jo je za Delo in Pop TV opravila Mediana med 19. in 21. aprilom na vzorcu 1.031 anketiranih. Raziskava kaže, da sta Gibanje Svoboda in SDS blizu skupaj. Nekoliko bolje sicer kaže Gibanju Svoboda, za katerega se je izreklo  21,1 odstotka vprašanih, za SDS pa 20,5 odstotka.

Raziskava še kaže, da se bodo v državni zbor brez večjih težav uvrstile SD, Levica in NSi. Tem strankam so namerili 7,7 oziroma 7,8 odstotka. Nekoliko bolje kot v preteklih anketah kaže SAB, ki bi jo izbralo 5,6 odstotka opredeljenih verjetnih udeležencev volitev. Blizu parlamentarnega praga so še Piratska stranka, Povežimo Slovenijo in Gibanje Resni.ca s 3,1 ali 3 odstotki podpore. Tik pod pragom se nahaja LMŠ.

Analitiki ob tem opozarjajo, da je na podlagi raziskav težko delati zaključke. Direktorica Mediane je za Delo dejala, da so rezultati ocena dnevno spremenljivega volilnega razpoloženja volilnih udeležencev na nedeljskih volitvah in že izražene volilne podpore na predčasnem glasovanju. »Med petkom in nedeljo lahko svojo volilno namero spremeni še četrtina, zato je vsako projiciranje podatkov na končni volilni rezultat lahko zmagoslavje ali razočaranje brez realne podlage.«

Dodajajo, da lahko na izid vplivajo še kakšne afere ali taktični volivci. Če bi sklepali po udeležbi na predčasnih volitvah, pa bi si skoraj zagotovo lahko obetali večjo volilno udeležbo, kot je bila na prejšnjih volitvah. Pri tem analitiki ocenjujejo, da dejavnosti civilne družbe in nagovarjanje k udeležbi mobilizirajo obe polovici volilnega telesa.

Bolj podrobno analizo javnomnenjske raziskave, ki jo je za Delo in Pop TV opravila Mediana, najdete tukaj.

Nedeljske volitve bomo podrobno spremljali tudi na naši spletni strani. Vabimo vas, da se nam v nedeljo ob 19.00 pridružite, saj bomo takrat razkrili, kdo bo veliki zmagovalec parlamentarnih volitev 2022. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije