KORONAVIRUS

Namesto sproščanja ukrepov sama žalost: 3.500 mrtvih sredi januarja?

Naredili so projekcije, kdaj bi lahko začeli sproščati prve ukrepe.
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

Strokovnjaki na Institutu Jožef Stefan (IJS) so pripravili oceno, na katere datume bi lahko dosegli sproščanje ukrepov po fazah, ki jih je vlada predstavila prejšnji teden. Za sproščanje ukrepov bi moral biti izpolnjen najmanj eden izmed postavljenih pogojev: ali dovolj nizko število sedemdnevnega povprečja novih okužb ali pa število pacientov covidom v bolnišnicah.

Če bo reprodukcijsko število R (to pove, koliko oseb naprej okuži okužena oseba) še naprej okoli 1, bi lahko prve ukrepe sprostili 18. decembra, ko bi se po načrtu vlade sprostil javni potniški promet v omejenem dosegu, muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura. Šole prve triade in vrtci, kar predvideva oranžna faza, bi se odprli 2. januarja oz. v ponedeljek 4. januarja. Najbolj sproščeno fazo ukrepov bi po teh napovedih dosegli 20. februarja naslednje leto. Poleg predpostavke, da je R okoli 1, na IJS v tej napovedi predpostavljajo še, da bi epidemija nato upadala zaradi prekuževanja. Potek epidemije je odvisen od obnašanja ljudi, zato so negotovosti glede ocen velike.

Datumi, ko bi se lahko sprostili ukrepi, če je R približno 1. FOTO: IJS
Datumi, ko bi se lahko sprostili ukrepi, če je R približno 1. FOTO: IJS


Za primerjavo so pripravili oceno, kdaj bi lahko sprostili ukrepe, če bi bili zadnji ukrepi z dne 16. novembra uspešnejši in bi R padel na okoli 0,9. Po tem bi prve ukrepe sprostili že 28. novembra, najmlajši bi šli v vrtce in prve razrede šole 14. decembra, zeleno fazo ukrepov, ko bi odpravili vse omejitve ter bi veljali splošni higienski ukrepi in prepoved barov in diskotek, pa bi dosegli konec januarja 2021.

Datumi, ko bi se lahko sprostili ukrepi, če bi se R spustil na 0,9. FOTO: IJS
Datumi, ko bi se lahko sprostili ukrepi, če bi se R spustil na 0,9. FOTO: IJS


Trenutno je sedemdnevno povprečja R v državi 1,05, R brez DSO je 1,04, v DSO pa je R 1,1. Ob tem dodajajo, da je treba upoštevati, da se sedaj širše testira z antigenskimi testi, pozitivni pa potrjujejo s PCR-testi, kar poveča število in delež pozitivnih testov, zato je na tej osnovi izračunani R v prehodnem obdobju nekoliko precenjen.

Če nam ne bo uspelo spremeniti obnašanja tako, da se bo virus začel širiti počasneje, bo epidemija predvidoma zelo počasi upadala le zaradi prekuževanja. Ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar zmanjša R vsake tri dni za približno eno stotinko.

Ponedeljek je bil doslej najbolj smrtonosni dan pri nas, umrlo je 66 ljudi, ki so imeli covid 19. Skupaj je ta bolezen zahtevala življenje 1862 ljudi, november je bil daleč najbolj smrtonosni mesec. Po projekcijah IJS se bo to število, če bo R = 1, 12. decembra doseglo 2000, število 3500 pa okoli 20. januarja naslednje leto. Če pa bi se R dvignil na 1,5, bi bilo lahko 3500 mrtvih zaradi covida 19 že 12. januarja 2021.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije