PREOBRAZBA

Namesto smučišča kolesarski park

Objavljeno 30. maj 2020 19.43 | Posodobljeno 30. maj 2020 19.43 | Piše: Darko Naraglav

Poligon v Libojah urejajo člani ŠD Vertikala. Dela v polnem teku, uradno naj bi ga odprli septembra.

Druga skupina je bila na progi, kjer jih čaka še veliko ročnega dela.
V Libojah v Savinjski dolini na prostoru nekdanjega smučišča pod Kotečnikom nastaja Bike park – kolesarski poligon, ki bo namenjen vsem ljubiteljem gorskega kolesarstva, v prvi vrsti pa članom ŠD Vertikala, ki so se že lani lotili projekta. Namenjajo mu vikende pa tudi prosti čas med delovnim tednom. Uradno naj bi progo odprli v prvi polovici septembra v sklopu kolesarsko-tekaško-plezalnega festivala.
image
Člani ŠD Vertikala s spretnim bageristom, ki je poskrbel za večja dela.

Prvo idejno zasnovo klesarskega parka so pripravili Grega Kotar, Blaž Žunko in Matej Kainz – slednji je pripravil tudi njegov grafični izris – in z njim navdušili preostale člane. Kakor je povedal Kotar, se je zamisel začela hitro uresničevati, na dober odziv so naleteli tudi v lokalni skupnosti: »Občna Žalec je postala zakupnik zemljišča, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč, sofinancirala je tudi izgradnjo barake. Po pridobitvi dovoljenja, da lahko naredimo kolesarsko stezo, smo se lotili dela. Z materialno in strojno podporo Gradbeništva Požun smo januarja začeli delati, a nas je malo upočasnila pandemija. Steza pridobiva končno podobo s pomočjo odličnega bagerista iz podjetja Remont in vseh prostovoljcev iz društva pa tudi drugih, ki nam pri tem pomagajo.«
image
Pogled na barako kolesarskega parka, poleg katere stoji betonski objekt iz časa, ko je bil tukaj libojski rudnik.

Ob našem obisku so bili razdeljeni na dve skupini: ena je urejala progo, druga pa je poleg nasipavanja in urejanja ploščadi ob baraki postavljala pralnico koles. Pri tem je bil z motorno žago glavni David Kokolj, ki se z gorskim kolesarjenjem ukvarja že okoli sedem let in je z navdušenjem sprejel idejo o kolesarskem parku.«Vsi smo veliki entuziasti, ljubitelji tega športa, zato z velikim veseljem uresničujemo ta projekt, ki je bistveno širši od kolesarske proge, saj želimo zgraditi pravi kolesarski park, in sicer po vseh predpisih, z mrežo linij flow in pro, parkom skills, krogom za olimpijski kros, krogom za e-bike in še čem. Proga je zdaj dolga slab kilometer, računamo pa, da jo bomo bistveno podaljšali in jo naredili še bolj atraktivno in zanimivo,« je z nasmehom povedal David.
Proga je takšna, da se bodo po njej lahko vozili prav vsi, od otrok do najstarejših.


Vodja skupine, ki je urejala proge, je bil Blaž Žunko, poleg Kokolja tudi koordinator in vodja del. »Vesel sem, da nam je uspelo že toliko narediti in da bomo progo lahko kmalu uporabljali. Strojna dela so končana, zdaj je treba še vse urediti ročno. Proga je takšna, da se bodo po njej lahko vozili prav vsi, od otrok do najstarejših, kar je bil tudi naš namen,« poudari Žunko. Dela je še precej, a računajo, da naj bi bila proga dokončana do julija ali celo prej. S kolesarskim parkom, zraven je teniško igrišče, bo postal hrib Kotečnik (722 m), ki je s 334 smermi vseh težavnostnih stopenj največje slovensko naravno plezališče, še bolj poznan tako v Sloveniji kot tujini. 
Deli s prijatelji