POLICIJSKI VPOGLEDI

Največja afera v zgodovini Slovenije? Poslanec prst uperil v Šarca (VIDEO)

Policija naj bi ga opazovala tudi pred polnočnico.
Fotografija: Dejan Židan (SD) in Jožef Horvat (Nsi). FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Dejan Židan (SD) in Jožef Horvat (Nsi). FOTO: Jože Suhadolnik

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi za medije glede policijskih vpogledov v njegovo osebno mapo povedal, da je 20. maja Žan Mahnič pisal vodjem poslanskih skupin, da je bilo po nenapovedanem obisku Knovs na policiji ugotovljeno, da je policija res nezakonito vpogledovala v evidence o poslancih in te pozval, naj zahtevajo vpogled v svoje evidence, je povedal Horvat in razkril, da je tak vpogled res zahteval, pred dnevi pa dobil odgovor.



»​Iz izpisa ne najdem neke povezave, kje naj bi se nahajal ob določenem vpogledu. Ne najdem povezave, kako bi nekdo 35 minut pred polnočnico vpogledoval v moje podatke, morda bo kaj o tem povedal Marjan Šarec,« je dejal Horvat in povedal, da je policija 22-krat vpogledovala v njegove podatke in da za 13 primerov ni znano, kdo je vpogledoval. »Zaradi tega bomo zganjali velik hrup, ker želimo, da se enkrat ukorenini demokracija v tej državi,« je ponovil. Napovedal je, da se bo organiziralo več poslancev, podoben izpis naj bi že dobil Aleksander Reberšek, trije poslanci so zahtevo vložili pred dnevi in izpisa zato še niso dobili.

Horvat je v četrtek na seji DZ v okviru razprave o aplikaciji za sledenje stikov, za katero je podlago dal četrti protikoronski zakon, opozoril na seznam vpogledov v svoje podatke na policiji. Največ vpogledov, šest, je bilo februarja, ko se je oblikovala nova koalicija pod vodstvom Janeza Janše.

​Nisem napadel policije, je poudaril Horvat in dodal, da če je uporabil besedo sledenje, da je šlo za lapsus. Ne znamo si razložiti, zakaj bi policija vpogledovala v naše osebne podatke, je pojasnil.
 
Preberite tudi:
Poslanec NSi med razpravo v DZ pokazal seznam: Policija me je gledala 35 minut pred polnočnico

Horvat je na seji med razpravo pokazal list papirja in pojasnil, da mu je policija v času prejšnje vlade sledila. »Po mojem emšu. Neverjetno,« je dejal. Dodal je, da je bilo največ vpogledov v njegove podatke ob nastanku aktualne koalicije, v drugi polovici februarja in začetku marca. »Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Ja, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo.« Strinja se z Dejanom Židanom, ki je v preteklosti dejal med oddajo Tarča na nacionalni televiziji, da bi bilo morebitno sledenje policije politikom največja afera v zgodovini samostojne države.



Nekdanji poslanec, danes pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Mahnič je pred časom vse poslance in ministre pozval, naj od policije vsak posebej zahtevajo podatke o vpogledih v svoje evidence. Sam je sicer kot član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb februarja med nadzorom na policiji od tedanje direktorice Tatjane Bobnar zahteval seznam o vpogledih, a mu Bobnarjeva tega ni dovolila, ker da je presegel pooblastila. Bobnarjevo je nato Janševa vlada zamenjala na svoji prvi ustanovni seji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije