NE DAJO SE

Najprej pogoreli, zdaj jih mečejo na cesto

Prostore društva Križemrok na Studencih so februarja lani uničili zublji, zdaj pa Cerkev kot lastnica hišo prodaja.
Fotografija: Tejo Drevenšek je humanitarec z dušo in telesom. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Tejo Drevenšek je humanitarec z dušo in telesom. FOTO: Facebook

Slabo leto po uničujočem požaru, ki je izbruhnil v najetih prostorih humanitarnega društva Križemrok, je bilo pričakovati, da se je življenje za gonilno silo društva Teja Drevenška vrnilo v običajne tirnice. A se je zgodilo prav nasprotno, zublji so delovanje društva obrnili na glavo. »Po požaru se je lastnik, torej Cerkev (Krščanska adventistična cerkev, op. p.), odločil, da hišo proda. Prodaja je povezana s požarom, imeli so še vlom, in s škodo, ki je dvakrat nastala na hiši. Hiša na Studencih se prodaja za 211.000 evrov, kolikor je ocenjena po požaru. Tolikšna kupnina pa je za nas nesprejemljiva,« nam je pojasnil Tejo.
V društvu so se zato odločili, da denarja, ki so ga zbrali po požaru za obnovo uničenih prostorov, ne bodo porabili, ampak prihranili na računu in ga porabili za obnovo druge zgradbe, če bo to potrebno. »Po požaru smo v predpoletnem času zbirali denar, saj smo želeli zgradbo obnoviti. Zbrali smo 1250 evrov, a jih po odločitvi za prodajo ne bomo porabili. Zavedamo pa se, da društvo nujno potrebuje nove prostore, saj se lahko zgodi, da bo že jutri prišel kupec in nas prepodil iz hiše,« pravi Drevenšek.

Neuporabna tudi oprema

Humanitarci so društvo​ Križemrok ustanovili za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin. Vsako leto organizirajo dva poletna tabora za letovanje otrok, zbirajo potrebščine za ogrožene družine, otroci so imeli v njihovih prostorih možnost za igro. Med drugim so zublji na Primčevi ulici uničili telovadnico, katere tla so bila prekrita s tatamiji. Prostori, ki so bili namenjeni športnim aktivnosti mladih, so bili tako neuporabni in jih niso obnavljali, pojasnil sogovornik: »Povpraševanje po gibanju in telovadbi je še vedno veliko, a so bile aktivnosti v tej telovadnici po požaru izpeljane le nekajkrat.«

Humanitarci po požaru ne bodo vlagali v obnovo hiše, saj jo Cerkev prodaja. FOTOGRAFIJE: ALEŠ ANDLOVIČ
Humanitarci po požaru ne bodo vlagali v obnovo hiše, saj jo Cerkev prodaja. FOTOGRAFIJE: ALEŠ ANDLOVIČ
Zublji so takrat uničili tudi opremo, namenjeno letovanju otrok. Strokovnjaki so škodo ocenili na vsega dobrih dva tisoč evrov, a se je kasneje izkazalo, da je bila precej višja. »Z dimom prepojenih in nato še z vodo namočenih zalog ni bilo mogoče dati tistim, ki so jim bile namenjene,« pravi predsednik društva Križemrok in nadaljuje: »Povedano drugače, nujno potrebujemo nove prostore, da bomo lahko kontinuirano izvajali programe za mladostnike in otroke. Edino, kar smo v tej hiši obnovili, je manjši prostor, v katerem hranimo stvari za otroke. Poleg tega imamo še tri sobe na naslovu društva.«

Z roko v roki

Začasna kuhinja je v kletnih prostorih.
Začasna kuhinja je v kletnih prostorih.
Čeprav društvo nima primernih prostorov za izvajanje programov, namenjenih otrokom in mladostnikom, pa Teju Drevenšku ne zmanjka načrtov in projektov: »Jeseni bomo imeli vseslovensko akcijo, s katero bomo zbirali sredstva za nakup manjše hiše, ki bi bila nujno potrebna za delovanje društva. Razmišljamo namreč o nakupu vikenda za debelih 20.000 evrov, ki bi ga zatem z lastnimi rokami in s pomočjo donatorjev obnovili in priredili. Vem, da se bodo pojavili nejeverneži, ki bodo dejali, zakaj bi imelo humanitarno društvo v lasti hišo. Marsikomu nikoli ni prav. Če imaš svojo lastnino, jim ni prav, plačevanje najemnine in porabljanje denarja donatorjev pa se jim prav tako ne zdi pravilno.« Seveda bi bili izjemno veseli, če bi jim kdo, naj bo tudi mariborska občina, dala v brezplačno uporabo katerega od neizkoriščenih prostorov. »Če bi dobili primerne prostore, bi lahko izvajali tako naše delavnice kot telovadbo, za katero je še vedno veliko zanimanje.«


Odkar so ostali brez prostorov, ni več mesečnih delavnic, kamor so starši pripeljali otroke zaradi socializacije. »Prostore, ki jih imamo, izkoristimo za hrambo stvari, a še ti so premajhni za vse, kar zberemo. Ne moremo pa stran vreči šotorov, saj nam bodo prišli prav za letovanje. Kljub težavam bomo tudi letos organizirali poletni tabor; zanimanje je veliko, z lahkoto bi se prijavilo 100 otrok. To pomeni, da bi ga morali imeti v več izmenah, pa še opreme za letovanje nimamo kje shraniti, kaj šele kaj drugega. Kljub vsemu pa bomo 50 otrokom polepšali počitnice,« sklene.
Društvo ima težave s hrambo pripomočkov za poletno taborjenje.
Društvo ima težave s hrambo pripomočkov za poletno taborjenje.

Dobrotniki in humanitarci si pomagajo tudi med seboj, Tejo je denimo izpostavil vzorno sodelovanje z društvom Upornik. »Res nam veliko pomagajo. Imajo posluh za nas in našo dejavnost. So zares ljudje na mestu. Pa tudi društvo Humanitarček, ki nam zagotovi ves material za naše ustvarjalne dejavnosti,« pravi Tejo.

V društvu Križemrok prirejajo tudi kuharske tečaje, veliko časa namenjajo medsebojnim odnosom, se pogovarjajo o zdravi prehrani in še o marsičem, tako da vsako leto organizirajo 20 delavnic. Ob vseh neizkoriščenih prostorih v mestu pod Pohorjem za tiste, ki želijo prostovoljno pomagati, res ni primernih prostorov?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije