TRADICIONALNO

Najprej je zmanjkalo sirkovih metel in klobas

V Gornji Radgoni in Radgoni sejem sv. Leopolda. Prireditev neprekinjeno organizirajo od leta 1700.
Fotografija: Ponudba na stojnicah je bila pestra. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Ponudba na stojnicah je bila pestra. FOTO: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Enako kot že več kot 300-krat doslej so tudi letos na dan sv. Leopolda v mestu sejmov in penine pripravili tradicionalni Leopoldov sejem. Tradicionalna prireditev z redkimi izjemami (kuga, vojne) poteka neprekinjeno že od leta 1700 in to na območju celotne Radgone, ki je bila nekoč enotna, v zadnjih sto letih pa na obeh bregovih reke Mure, v dveh prijateljskih mestih, v dveh prijateljskih državah – v Gornji Radgoni in avstrijski Radgoni. Letošnji sejem bo mnogim razstavljavcem, prodajalcem in obiskovalcem gotovo ostal v lepem spominu, predvsem zaradi lepega jesenskega vremena ter dokaj dobre prodaje. Obisk je bil soliden, čeprav je podoben sejem potekal tudi na drugem bregu Mure v Bad Radkersburgu. Kljub temu so prišli sosedje iz Avstrije, nekaj je bilo tudi Madžarov, Hrvatov in drugih. Dogajanje so še popestrili kandidati na lokalnih volitvah, TD Majolka pa je pripravilo svojo golažijado.


Jesenska košarica FOTO: Oste Bakal
Jesenska košarica FOTO: Oste Bakal
Čeprav so na sejmu ponujali vse, kot rečejo, od igle do letala, so bili v ospredju navadne sirkove metle ter tudi sušeno različno sadje, kjer so bile vrste kupcev najdaljše. Metle so namreč prodajalci ponujali zelo ugodno, in sicer tri komade za 12 (ena 5) evrov, kar so mnogi izkoristili in jih kupili tudi, če jih niso potrebovali. Eno metlo pa je bilo mogoče zamenjati tudi za lopato za kidanje snega, kar so mnogi izkoristili, saj težko dobiš lopato za manj kot pet evrov. Zato niti ne preseneča, da je veliko obiskovalcev prireditve s tremi metlami ali dvema metlama in eno lopato in po Gornji Radgoni in tudi na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji, smo lahko srečali veliko ljudi z omenjenim »ženskim« orodjem, kot se je izrazil eden izmed kupcev, ko je dejal, da bo »orodje samo prinesel domov, drugo pa ni moje delo …«.

Mogoče se je bilo okrepčati z lokalnimi dobrotami. FOTO: Oste Bakal
Mogoče se je bilo okrepčati z lokalnimi dobrotami. FOTO: Oste Bakal
Vsekakor so v promet dobro šli napitek sv. Martina in druga poživila ter seveda Martinova in druga kulinarika, zlasti dobre domače klobase. Ker ni bilo dežja, so ponudniki prodali bistveno manj dežnikov kot običajno, zato pa je šlo kar nekaj kmečkega orodja, različnih oblačil, obutve, hitro so pošle vse domače dobrote – gibanice, kvasenice, meso iz tünke, klobase, zaseka – ter še marsikaj. Letos so sodelovala mnoga turistična društva, predstavila so se tudi nekatera druga društva, čebelarska, za zaščito živali ipd.


Leopoldov sejem v Gornji Radgoni je najstarejši sejem na tem območju. Na njem je na prodaj vse mogoče, predvsem pa potrebščine za kmetovalce in vsakdanjo rabo. Leopoldov sejem leta 2018 bo poleg po metlah ostal v spominu po prodaji velikih količin suhih sliv, jabolk, hrušk, ananasa, papaje, orehov, lešnikov. Tudi nogavice, zimske spodnjice in podobne reči so bile iskano blago. Letos kaže omeniti, da je bilo presenetljivo veliko domačih dobrot ter izdelkov z okoliških kmetij, ne gre pa prezreti niti ponudnikov domače in umetne obrti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije