PROJEKCIJA IJS

Najprej dobre novice, nato pa šok: prehod v rumeno fazo verjetno šele konec marca

Strokovnjaki opozarjajo, da nas sproščanje nekaterih ukrepov ne sme premamiti.
Fotografija: Dodatnega sproščanja očitno še nekaj časa ne bo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Dodatnega sproščanja očitno še nekaj časa ne bo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Z Instituta Jožef Stefan (IJS) so v projekciji konec minulega tedna napovedali, da bi lahko kmalu prešli v rumeno fazo, a so popoldne sporočili precej slabše novice. Pravijo, da epidemija covida 19 glede na število pozitivnih testov stagnira, po njihovi oceni je namreč reprodukcijsko število približno ena. Po njihovih napovedih bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja ob trenutnem razvoju epidemije ukrepov dosegli šele konec marca.

Epidemijo bi bilo po mnenju strokovnjakov dobro čim prej toliko zmanjšati, da bodo lahko epidemiologi sledili vsem stikom. To po njihovem najučinkoviteje omejuje širjenje virusa in bo močno olajšalo obvladovanje novega bolj kužnega seva, če se bo razširil. To bi se po njihovi napovedi lahko zgodilo šele maja, ko bi povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan.

Bolnišnice se bodo počasi praznile

Zaradi cepljenja rizičnih skupin se bodo bolnišnice kljub temu še naprej počasi praznile. »Naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi, ampak se še naprej maksimalno trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je pogoj za prehod v bolj normalno življenje.«

image_alt
V Sloveniji nova doza cepiv, bolnišnice ukinjajo covid oddelke (VIDEO)


Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 749. Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih IJS dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 28. marca.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili pa bi prepoved gibanja ponoči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije