Najemnine ni prejemala, bralko skrbi, da bo morala plačati

V času epidemije so imeli številni težave s plačevanjem najemnine.
Fotografija: Epidemije je nekoliko znižala višino najemnin, a številnim to ni veliko pomagalo. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Epidemije je nekoliko znižala višino najemnin, a številnim to ni veliko pomagalo. FOTO: Igor Mali

Epidemija zaradi novega koronavirusa je močno ohromila življenje v Sloveniji, tudi gospodarstvo. To je imelo med drugim za posledico, da se je številnim Slovencem zmanjšal dohodek ali pa celo povsem presahnil, kar je bila posebna težava za tiste, ki nimajo svojih stanovanj in mesečno poleg drugih stroškov plačujejo tudi najemnine.

Vlada je s t. i. protikoronskimi paketi predvidela oprostitev za najem prostorov v lasti države ali občin, o ureditvi zasebnih najemnih razmerij, pri katerih velja pogodbena svoboda, pa soglasja na vladi ni bilo, je razkril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Marsikateri najemnik je bil tako primoran prositi svojega najemodajalca, da mu oprosti plačilo najemnine ali pa vsaj za odlog plačila. Na spletu se je tako med drugim pojavila skupina Ne morem plačevati najemnine, kjer so najemniki delili svoje izkušnje z najemodajalci v času, ko so številni ostali povsem brez dohodka. Nekateri so imeli bolj, drugi manj razumevajoče najemodajalce.

Na nas pa se je obrnila bralka, ki oddaja stanovanje. Ob izbruhu epidemije novega koronavirusa se je z najemnico, študentko, dogovorila, da ji ni treba plačevati najemnine, le stroške (elektrika, voda, upravnik ...). Zavedala se je namreč, da smo se vsi znašli v težkem položaju, in najemnice ni želela metati na cesto, prav tako v času epidemije ni želela iskati novega najemnika. Najemnica najemnine ni plačevala štiri mesece, bralko pa skrbi, da bo morala kljub temu za te štiri mesece plačati davek od oddaje premoženja v najem oziroma jo zanima, kaj mora storiti, da bo dokazala, da res ni prejela plačane najemnine in ji tako ne bo treba plačati davka za te štiri mesece.

»Davčna zavezanka (vaša bralka) bo do 28. 2. 2021 napovedala tiste dohodke iz oddajanja premoženja v najem, ki jih je dejansko prejela v letu 2020. S podpisom na obrazcu vloge bo namreč potrdila pravilnost navedenih podatkov. Dodatnih dokazil, da v določenih mesecih ni prejela najemnine, ji torej ne bo treba predlagati,« na vprašanja bralke odgovarjajo s Finančne uprave RS(Furs).

Višja davčna stopnja

Fizične osebe, ki oddajajo svoje premoženje v najem, morajo Fursu najpozneje do 28. februarja naslednje leto posredovati napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja. Dohodnina se izračuna in plača od davčne osnove, ki je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 15 odstotkov (pred letom 2019 so bili priznani v višini 10 odstotkov) od doseženega dohodka, po stopnji 27,5 odstotka (prej 25 odstotkov). Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec uveljavlja tudi dejanske stroške, ki ohranjajo uporabno vrednost premoženja. Dejanske stroške zavezanec dokazuje z ustreznimi računi, ki jih priloži napovedi. Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se šteje za dokončen davek in se ne všteva v letno dohodninsko osnovo.
 

Ste tudi vi najemnik ali najemodajalec? Kakšna je bila vaša izkušnja z najemanjem/oddajanjem nepremičnine v času epidemije? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije