TEMNE NAPOVEDI

Najhujša recesija od velike depresije: v Sloveniji osemodstotni upad BDP

Pandemija novega koronavirusa svetovno gospodarstvo potiska v globoko recesijo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Pandemija novega koronavirusa svetovno gospodarstvo potiska v globoko recesijo, je v najnovejšem poročilu ocenil Mednarodni denarni sklad (IMF). Globalni bruto domači proizvod (BDP) se bo letos skrčil za tri odstotke, a bi se v letu 2021 lahko povrnil k 5,8-odstotni rasti. Območju z evrom se medtem letos obeta kar 7,5-odstotni upad.

Po oceni sklada je zelo verjetno, da bo globalno gospodarstvo izkusilo najhujšo recesijo od velike depresije, kar pomeni, da bi krčenje preseglo tistega v času globalne finančne krize pred desetletjem. Globalni BDP se bo »dramatično« skrčil. Leta 2021 je pričakovati delno okrevanje, a bo gospodarstvo ostalo pod trendom iz časa pred pandemijo. Moč samega okrevanja je ob tem še zelo negotova, saj je v zvezi z njo veliko neznank, vključno s tem, kako dolgo bo še trajalo, da bodo države zajezile širjenje virusa.
 

Sloveniji za letos napovedujejo osemodstotni upad obsega BDP


Mednarodni denarni sklad (IMF) je v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih za Slovenijo napovedal, da se bo letos obseg bruto domačega proizvoda (BDP) zaradi posledic novega koronavirusa skrčil za osem odstotkov. Prihodnje leto bo država znova zabeležila rast, po pričakovanjih IMF bo ta 5,4-odstotna.

IMF ob tem Sloveniji za letos napoveduje 0,4-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 1,4-odstotno. Stopnja brezposelnosti, merjena po anketni metodi, naj se letos dvignila na devet odstotkov, prihodnje leto pa upadla na šest odstotkov.


Komentarja o Sloveniji v danes objavljenem poročilu ni, je pa v močno spremenjenih okoliščinah zaradi novega koronavirusa IMF, ki je lansko jesen državi za letos napovedal 2,9-odstotno gospodarsko rast, konec marca napovedoval upad obsega BDP ter državi ponudil pomoč.
IMF je danes, dva dneva pred začetkom spomladanskega zasedanja s Svetovno banko, objavil svetovno gospodarsko napoved. Ta bo za vse popolnoma drugačna od predhodne. V IMF so že pretekli teden opozorili, da bo svetovna pandemija koronavirusa povzročila največji gospodarski upad po veliki depresiji leta 1929.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije