NACISTIČNI ZLOČINEC

Najhujši slovenski morilec v smrt poslal 2 milijona ljudi

Na današnji dan pred 73 leti je storil samomor eden največjih nacističnih zločincev, po rodu iz Tržiča, Odilo Globočnik.
Fotografija: Brez milosti je v smrt poslal dva milijona ljudi.
Odpri galerijo
Brez milosti je v smrt poslal dva milijona ljudi.

TRŽIČ – Na današnji dan leta 1945 se je klavrno, z zaužitjem kapsule ciankalija, končalo življenje enega vodilnih in najbolj krutih nacističnih zločincev Odila Globočnika. Potem ko ga župnik v Špaterjanu na avstrijskem Koroškem ni hotel pokopati v blagoslovljeno zemljo, so ga zavezniki zakopali na občinskem travniku, imenovanem Svinjska trata. A če med preživelimi in potomci žrtev holokavsta njegovo ime pomeni nekaj najbolj zloveščega in zverinskega, marsikdo v Sloveniji sploh še ni slišal zanj, kaj šele, da bi vedel, da je bil celo slovenskega rodu, njegova družina izvira iz Tržiča.

Izmislil si je plinske celice za množične poboje Judov.
Izmislil si je plinske celice za množične poboje Judov.

Fanatični izumitelj plinskih celic

Bil je krvolok, ki si je izmislil plinske celice in uničevalna taborišča, uvedel javno štetje oziroma popisovanje ter sortiranje jetnikov ter postavil in vodil uničevalna taborišča Belzec, Treblinka, Sobibor in Majdanek na vzhodu nemškega rajha. Ob 50.000 pomorjenem Judu je kot vodja judovskega geta v Lublinu priredil slavje in smelo načrtoval, kako je treba Jude iztrebiti.

Kot je zapisal Johanes Sachslehner v svoji pretresljivi knjigi Dva milijona smo jih pospravili, si je za ograjo na svoji terasi v Lublinu omislil kar nagrobne plošče z judovskega pokopališča, in ko jih je gledal, govoril, da jih je treba vse pomoriti. V prvem uničevalnem taborišču Belzec so načrtovali od 4000 do 5000 umorov na dan, a to zagrizenemu in fanatičnemu sovražniku Judov ni bilo dovolj, od osebja je zahteval, naj jih postrelijo kar takoj, ko pridejo z vlaka, in jih zakopljejo ob železniški progi.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije