SOJENJE

Najeto hišo posrali golobi

Objavljeno 14. februar 2014 13.24 | Posodobljeno 13. februar 2014 22.53 | Piše: Mihael Korsika

Mojca Vočko toži lastnico, ker je vstopila v golobje gnezdo.

Mojce Vočko ni bilo na sodišče, ker je zbolela. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Na okrajnem sodišču v Ljubljani bi se moral začeti kazenski postopek proti Silvi Rutar, ki jo zaradi domnevnega nezakonitega vstopa v lastno hišo, ki jo je sicer oddajala, preganja ljubiteljica golobov in novinarka Mojca Vočko. Na sodišče ni bilo nobene od vpletenih strani, saj nobena ni prevzela sodnega vabila. Pooblaščenec Vočkove je sodnici Tanji Lombar Jenko sicer pojasnil, da je njegova stranka zbolela.

Sojenje je zanimivo, ker je bila golobja princesa tista, ki je z naselitvijo več kot 20 golobov v hišo Rutarjeve na Brezovici popolnoma razdejala hišo. Po takratni oceni Rutarjeve jo bo prenova hiše stala 30.000 evrov.

Vočkovo je vrgla na cesto. Neverjetno je, da je Rutarjevo sicer tožila tudi civilno in zahtevala vzpostavitev prvotnega stanja, vendar je pravdo pričakovano izgubila. Zdaj kot podnajemnica kazensko preganja Rutarjevo zaradi kršitve nedotakljivosti stanovanja, Vočkova pa na sojenje zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari še čaka. V Butalah bi bili ponosni na takšno zgodbo.

Hiša razdejanja

Silva Rutar je Vočkovi konec avgusta 2011 za eno leto oddala približno 100 kvadratnih metrov veliko hišo na Brezovici, že po petih mesecih pa je najemnica ostala pred zaprtimi vrati hiše. Po njenih trditvah je namreč po nekajmesečnem oddajanju sploh ni bilo več mogoče normalno uporabljati, pa ne le zaradi golobjih in mačjih drekcev, ampak tudi zato, ker je bil razbit umivalnik, izklopljena elektrika, zaradi mraza so popokale cevi centralne kurjave.

Kot je Rutarjeva lani povedala v pravdnem postopku, jo je po enem mesecu oddaje hiše poklical svak in ji sporočil, da so v njeni hiši golobi in da je najemnica v delavnici prelepila okna. Najemnico je s SMS-sporočilom opozorila na stanje, vendar brez uspeha. Ta ji je odgovorila, da ima lahko v hiši, ki jo je vzela v najem, tudi slona ali medveda. Rutarjeva si je želela ogledati hišo, vendar ji Vočkova tega ni dovolila.

Po božiču jo je svak obvestil, da se je Vočkova izselila, vendar se je januarja še vračala, da bi očistila hišo in odnesla smeti. Ko je lastnica končno vstopila, jo je spreletelo ob pogledu na živalske iztrebke. V kuhinji, kopalnici, dnevni sobi, veži in pisarni je bila na vseh površinah velika količina ptičjih iztrebkov in ptičje hrane ter perja.

V civilni tožbi proti Rutarjevi je Vočkova poskušala sodišče prepričati, da je bila hiša, ko jo je najela, v katastrofalnem stanju in so jo morali mesec in pol samo čistiti. Potem naj bi ji začela lastnica groziti, zato je bila po njenih besedah sredi decembra prisiljena zapustiti hišo, a se je v njo vračala vsak dan, da je nahranila svoji mački. Za nekaj dni pa je vanjo naselila tudi golobe, ki jih je odstranila na začetku januarja. Sodišče temu ni verjelo in je zahtevek Vočkove zavrglo.

Čeprav je izgubila pravdo, vztraja pri kazenskem pregonu Rutarjeve. Postopek se bo nadaljeval oziroma začel 13. marca, če bo sodišču seveda uspelo vročiti vabila.

Uničila tudi stanovanje v Trnovem

Hiša Silve Rutar ni edina nepremičnina, ki je bila razdejana zaradi ljubezni Mojce Vočko do golobov. V ljubljanskem Trnovem je že leta 1999 najela garsonjero, konec leta 2009 je prenehala plačevati najemnino. Leta 2011 je sinu lastnice stanovanja prekipelo, saj ni plačevala niti stroškov. Po navedbah lastnice stanovanja Anke Leban in njenega sina Mitje Lebana je Vočkova za seboj pustila za 10.000 evrov neporavnanih obveznosti. Ko je novembra 2011 Leban s pomočjo policije vstopil v stanovanje, se je razkrila vsa razsežnost ljubezni do golobov. Stanovanje je postalo vrelišče smradu, ptičjih drekov, ki so curljali po pohištvu in po najemničinih stvareh, ki si jih je medtem kupila, po njenih oblekah, številnih knjigah, dragem stolu, hladilniku in elektroniki. Pravi šok pa so doživeli, ko so pogledali v hladilnik – tja je najemnica spravila mrtvega goloba.

Deli s prijatelji