KRUŠNA PEČ

Najboljšo pico peče drvar

Goričanec Martin Žökš je s svojo drvarsko pico postal picopek leta. S peko se ukvarja šele leto dni, za krušno pečjo je le ob koncih tedna.
Fotografija: Picopek leta prihaja iz Kovačevcev.
Odpri galerijo
Picopek leta prihaja iz Kovačevcev.

GRAD – Že res, da se Prekmurci ponašajo z odlično hrano in tudi tamkajšnji kuharji so mojstri svojega posla, a da bo dežela ob Muri dobila tudi najboljšega picopeka v Sloveniji za leto 2018, pa le ni bilo za pričakovati. Toda zgodilo se je ravno to.
Tako je nastajala drvarska pica.
Tako je nastajala drvarska pica.

Sekcija picopekov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je namreč na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pripravila že 6. mednarodno prvenstvo Slovenije v izdelavi pice. Prijavili so se lahko picopeki in kuharji, tekmovali pa so lahko kot posamezniki ali kot predstavniki svoje picerije oziroma lokala. Njihova naloga je bila pripraviti dve pici, ena je tako imenovana margerita, sestavine za drugo pa so lahko izbirali po mili volji.

Ustvarja le ob koncih tedna

Štiričlanska komisija je ocenjevala pripravo, izvedbo, peko, čas, okus in videz kot tudi predstavitev izdelka. In naj picopek Slovenije 2018 je postal Martin Žökš iz picerije pri Cimeštru iz Kovačevcev v občini Grad na Goričkem. Martin se je tako uvrstil na svetovno prvenstvo v peki pic, ki bo pomladi v Neaplju.
Za prste oblizniti, se je glede zmagovalke strinjala komisija.
Za prste oblizniti, se je glede zmagovalke strinjala komisija.

"Na tekmovanje sem se v bistvu prijavil en dan pred začetkom, na to me je nagovoril kuhar oziroma picopek, ki mi pomaga v moji gostilni." In kakšna je bila njegova zmagovalna pica? Poimenoval jo je drvarska. Testu je dodal moko bučne pogače, na njej pa najdemo pelate, šunko, salamo, sir, šampinjone, papriko in nekaj bazilike.
Zmagovalni oder na 6. mednarodnem prvenstvu Slovenije v izdelavi pice
Zmagovalni oder na 6. mednarodnem prvenstvu Slovenije v izdelavi pice

Ob takem uspehu je verjetno marsikdo pomislil, da Martin peče pice že skoraj vse življenje, a ni tako. Po poklicu je namreč gozdar. "Izučil sem se za kuharja, a sem se nato prekvalificiral za gozdarja." Pice pa peče, odkar je dal pred dobrim letom v svoji okrepčevalnici postaviti krušno peč, torej dobro leto dni.

Nasmejani Goričanec se spominja, da na začetku vse skupaj ni šlo kot po maslu. "Kar nekaj mojih prvih pic je bilo tako prismojenih, da jih kajpak nismo mogli ponuditi gostu. Toda po mojem je to normalen proces učenja," de in doda, kaj je zanj najbolj pomembno. "Da so ljudje z mojimi picami zadovoljni. To dokazuje, da nekaj delaš prav, in zato se tudi splača poizkušati nove in nove stvari. Tudi sam sem namreč tak, da pri hrani rad eksperimentiram, in tokrat se mi je to izplačalo."
Drvarsko pico bo zagotovo pripravil tudi v čarobnem Neaplju.
Drvarsko pico bo zagotovo pripravil tudi v čarobnem Neaplju.

In čeprav je bila picopeka sprva zanj le nekakšen hobi, bosta odslej priprava in peka pic še večji izziv, saj je v Ljubljani izvedel, da ga na Slovenskem v tem poslu ne prekaša nihče. In če bi Martina radi obiskal Pri Cimeštru v Kovačevcih, je pomemben podatek, da se za krušno pečjo suče le ob koncih tedna in praznikih. "Čeprav je povpraševanje precej naraslo, bo za zdaj tako ostalo. Konec koncev sem med tednom v službi."

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije