FESTIVAL

Nagradili šunke in gibanice

Šest zlatih priznanj za prekmurske tradicionalne jedi. Festival privabil ljudi od blizu in daleč.
Fotografija: Tri prekmurske šunke so prejele zlato priznanje. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Tri prekmurske šunke so prejele zlato priznanje. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

V Murski Soboti je potekal že 11. festival prekmurske šunke in gibanice. V okviru projekta Diši po Prekmurju so poskrbeli za enkraten dogodek. Sodelovali so proizvajalci prekmurskih prehrambnih izdelkov z evropsko zaščito. V ospredju sta vsekakor bila v Evropi zaščitena domača izdelka, prekmurska šunka in gibanica, po katerih so ljubitelji kulinarike še posebno posegali.
Na Slovenski ulici se je trlo obiskovalcev.
Na Slovenski ulici se je trlo obiskovalcev.

Kot nam je povedal predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, je bil festival namenjen predstavitvi vrhunske prekmurske kulinarike ter ohranjanju tradicije s pridihom sodobnosti, v sklopu katerega se promovirata omenjena dva najbolj prepoznavna regijska izdelka. Proizvode so tudi ocenjevali, predstavili pa so se še prekmurski vinarji, ni manjkalo niti lokalnih kulinaričnih specialitet, kot so bograč, langaš, bučno olje, pa tudi dobrot z drugega brega reke Mure, kot je denimo prleška tünka.

Na razstavi so bile prekmurske gibanice 32 proizvajalcev iz celotne Slovenije in prekmurske šunke. Kljub bogati ponudbi pa je zlasti prvih kmalu zmanjkalo, obiskovalci so želeli poskusiti najboljše izdelke, nekaj so jih odnesli tudi s seboj.


V sklopu dogodka je bila prikazana tudi priprava prekmurske gibanice, tako da lahko pričakujemo, da bo prihodnje leto na tekmovanju kakšen nov izdelovalec tradicionalne prekmurske sladice. Skozi ves dan je bilo poskrbljeno tudi za pester zabavnoglasbeni program, nastopili so: Marko Banda, KUD Beltinci, Romano Glauso, Ljudski pevci in godci, Gorički lajkoši, Eroplan Jazz Band, manjkal ni niti pozvačin, zvečer je skupina Prašnati poskrbela za odličen zaključek spremljevalnega programa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije