DRŽAVLJAN EVROPE

Nagrada za Spomenko Hribar

Objavljeno 25. november 2014 16.27 | Posodobljeno 25. november 2014 16.27 | Piše: STA, A. L.

Državljan Evrope je postal tudi Alojz Rebula.

Alojz Rebula.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Evropski poslanci iz Slovenije so bili letos uspešni z obema predlogoma za nagrado Državljan Evrope. Med prejemniki nagrade sta namreč tako Alojz Rebula, ki ga je predlagalo pet poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), kot Spomenka Hribar, ki so jo predlagali ostali trije evropski poslanci iz Slovenije, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Kandidate za nagrado vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati eno ime. Nagrajence nato izbere posebna žirija s predsednikom Evropskega parlamenta na čelu.

Lani Pahorju

Akademika, pisatelja in prevajalca Alojza Rebulo je letos predlagalo vseh pet evropskih poslancev iz Slovenije, ki na evropski ravni pripadajo EPP – Milan Zver, Patricija Šulin in Romana Tomc iz SDS ter Lojze Peterle iz NSi in Franc Bogovič iz SLS.

Filozofinjo, sociologinjo, političarko in publicistko Spomenko Hribar so medtem predlagali Tanja Fajon (S&D/SD), Ivo Vajgl (Alde/Desus) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem).

Lani je nagrado Državljan Evrope prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta iz Slovenije nagrado prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.

Deli s prijatelji