RKC V PRIMEŽU ZLORAB

Nadškofa Zoreta zaradi spolnih zlorab pozivajo k odstopu

Objavljeno 15. januar 2020 15.40 | Posodobljeno 15. januar 2020 16.18 | Piše: STA, N. Č.

V civilni iniciativi Dovolj.je so do zdaj prijeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
V civilni iniciativi Dovolj.je po enajstih mesecih dela spoznavajo, da v cerkvi na Slovenskem prihaja »do sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo«, zato so k odstopu pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe – lazaristi Tomaža Mavriča.

Kot je na novinarski konferenci opozoril direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk, Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sicer ves čas sprejema in posodablja priporočila o tem, kako naj cerkveni delavci ravnajo ob sumih spolnih zlorab, »a vse ostaja zgolj mrtva črka na papirju«. Edini, ki se je do zdaj problematike lotil z vso resnostjo, je po njegovi oceni murskosoboški škof Peter Štumpf. Ta je namreč prepovedal opravljanje duhovniške službe kapucinu Pascalu Jožefu Prši, ki ga je domnevna žrtev na novinarski konferenci iniciative maja lani obtožila spolne zlorabe.
Preberite tudi: Zlorabil jo je slovenski duhovnik: Ti samo zamiži in kmalu bo vsega konec
V iniciativi so po besedah člana, stalnega diakona Mateja Križaniča do zdaj prijeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. Ker v Sloveniji deluje 1022 duhovnikov, tolikšno število prijav po njegovih besedah pomeni, da jih je velika večina dobrih, kar pa še ne pomeni, da spolne zlorabe niso težava.


Proti duhovniku Planinšku vloženih pet kazenskih prijav


Kot primer, kjer ni bilo ukrepanja odgovornih, so danes znova izpostavili primer duhovnika Jožeta Planinška, sicer direktorja Doma sv. Jožef Celje. Zoper njega so po besedah duhovnika Janeza Cerarja v iniciativi prejeli pet prijav. Štiri se nanašajo na čas med letoma 1990 in 1996, ko je bil Planinšek viden član Misijonske družbe v Ljubljani, otipaval naj bi vsaj tri dijake, ki so bivali pri lazaristih, in na leto 2010, ko je v počitniški hiši lazaristov na Pagu domnevno spolno nadlegoval bogoslovca. Na omenjene zlorabe je iniciativa opozorila že lani, Planinšek pa »še vedno opravlja svoje poslanstvo, kot da se ni nič zgodilo«..

Zoper Planinška je bilo po besedah odvetnika Romana Završka vloženih pet kazenskih ovadb, štiri so bile zavržene zaradi zastaranja, eno pa organi pregona še obravnavajo. O domnevnih zlorabah pa je bila obveščena tudi Misijonska družba, ki so jo zaprosili za spregled zastaralnih rokov v cerkvenih postopkih, a do danes od nje niso dobili primernega odziva. V iniciativi zato zahtevajo Mavričev odstop.


Izpoved 50-letnika: Ko je imel devet let, ga je duhovnik prvič spolno nadlegoval


Na novinarski konferenci so predvajali tudi videoizpoved anonimnega 50-letnika, da ga je zlorabil eden od duhovnikov. Kot je povedal, ga je duhovnik prvič spolno nadlegoval, ko je imel devet let, nato pa še nekajkrat. S starši je podal prijavo na cerkveno sodišče, kljub temu pa duhovnik še danes opravlja svoje delo.

Ker je veliko spolnih zlorab tako po civilnem kot cerkvenem pravu zastaralo, v civilni iniciativi odgovorne pozivajo, da odobrijo spregled zastaralnih rokov za cerkvene postopke, kjer so za to zaprosili. Pozivajo tudi, da SŠK razpusti svojo ekspertno skupino za reševanje primerov spolnih zlorab, saj da ne opravlja svojega dela in skuša zadeve minimizirati. V iniciativi zahtevajo, da SŠK namesto omenjene skupine po zgledu iz tujine ustanovi neodvisno komisijo, katere člani ne bodo kleriki.

Nasploh v civilni iniciativi odgovornim v cerkvi na Slovenskem sporočajo, da bo njihovo delovanje končano šele tedaj, ko bodo storilci oziroma vsaj odgovorni predstojniki in škofje priznali, kaj se je dogajalo, in se javno opravičili žrtvam, ter ko bo ustanovljena neodvisna komisija.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji