PRIJAVA

Nad maske zaradi ene besede v oglasu

Bizarno: obrazne maske Shield pod državnim drobnogledom ne zaradi kakovosti, ampak strokovnega izraza v oglaševanju. V podjetju Kovanček so se brž odzvali in tudi opravičili tržnemu inšpektoratu, ta pa še kar melje.
Fotografija: Maske, tudi te za večkratno uporabo, so postale zaščitni znak tega leta. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Maske, tudi te za večkratno uporabo, so postale zaščitni znak tega leta. FOTO: Osebni arhiv

Obrazne maske, ki smo jih bili pri nas donedavna vajeni zgolj na obrazih azijskih turistov, so se s pojavom koronabolezni premaknile v eno od srčik težav našega bivanja. Od resnično higienske nošnje in uporabe pa vse do smetenja z njimi so težave. A največje težave so z njihovo nabavo. S tem ne mislimo le kolobocij glede mask, ki jih ima država oziroma politiki, ampak tudi nabavo za slehernika, ki bi rad deloval (samo)zaščitno. Ponudb je nekaj, cene so različne, predvsem pa maska ni enaka maski. Precej težav imajo tudi prodajalci, kot priča zgodba prodajalca mask Shield.

Kategorija in poimenovanje

Zaradi mask za večkratno uporabo Shield se je trikrat ta mesec oglasil Tržni inšpektorat RS (TIRS) s tremi različnimi sporočili za javnost, saj ga je zmotil način prodaje. Na družabnem omrežju facebook se je oglas za maske pričel tako: »Shield masko je Tržni inšpektorat TS opredelil med higienske maske ….« ter nato predstavil značilnosti oglaševane maske. Iz podjetja Kovanček tako pojasnjujejo uvodni zaplet: »Napačno smo navedli, da je tržni inšpektorat uvedel novo 'kategorijo', temveč so dodali novo 'poimenovanje' mask in ne kategorije,« pojasnjuje zunanji medijski svetovalec podjetja Kovanček Mitja Kotnik.

V podjetju Kovanček jih tudi podarijo, ne zgolj prodajajo. FOTO: Osebni arhiv
V podjetju Kovanček jih tudi podarijo, ne zgolj prodajajo. FOTO: Osebni arhiv
Kategorija zaščitnih mask vključuje maske za zaščito dihal (zaščitne filtracijske maske), pa medicinske in higienske. »Med slednje spadajo tudi maske Shield,« pravijo pri podjetju, TIRS pa: »Tržni inšpektorat se do konkretnega izdelka nikoli ni opredelil, niti ni zagotovil, da izdelek Shield maska ima lastnosti, ki jih podjetje navaja.«

Iz Kovančka so se TIRS-u celo opravičili za napačno uporabo termina – zatem so želeli sami testirati maske Shield, da bi dobili poročilo o lastnostih. »Izbrali smo podjetje Alba, ker so meroslovni laboratorij s širokim naborom znanja za izvedbo testov,« pravi Kotnik. Toda ko so objavili rezultate testov iz Albe, se je TIRS oglasil drugič v treh dneh, opozoril na »ponovno sporno oglaševanje« ter opozoril na izjavo organa Slovenska akreditacija: »Slovenska akreditacija ni akreditirala nobenega laboratorija za preskušanje zaščitnih obraznih mask.« Tehnični vodja laboratorija Alba Igor Agrež je čez nekaj dni opozoril: »Pri vsem tem mi je žal, da se nihče od vpletenih sploh ne ukvarja s tem, kaj je bilo s testom narejeno in kaj je bil namen testa.« Slovenska akreditacija je izjavo kasneje umaknila, TIRS pa je o tem tretjič v devetih dneh obvestil javnost in Kovanček, ki je tako zaključil vsaj zgodbo glede očitkov akreditacije.

Kršitev je na trgu ogromno

Testirali v laboratoriju ter ugotovili, da ne prepuščajo tekočine. FOTO: Osebni arhiv
Testirali v laboratoriju ter ugotovili, da ne prepuščajo tekočine. FOTO: Osebni arhiv
Kovanček sicer ob prodaji mask precej slednjih podari, maske​ Shield so darovali gasilcem, brezdomcem ter zavodu za mladoletne osebe pa tudi upokojencem v nekem ljubljanskem bloku. Sploh pa niso edini z zapleti: na Finančni upravi RS (Furs) navajajo, da so že prejeli nekaj prijav: »Na prijavah državljani izpostavljajo prodajo obraznih mask kot tudi drugih izdelkov, po katerih je povečano povpraševanje zaradi epidemije covida-19 (na primer razkužila).« Večina prijav se nanaša na prodajo artiklov na črno, ta naj bi se dogajala prek spleta: »V prijavah so izpostavljene tudi visoke cene teh izdelkov.« Finančni nadzori v teh zadevah štejejo za nujno zadevo, a so še v teku, pojasnjujejo na Fursu.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić pravi, da so prejeli prijavo zoper Kovanček zaradi suma kršitve zakonodaje: »TIRS zoper podjetje vodi inšpekcijski postopek zaradi nepoštenih poslovnih praks, ki pa je še v teku.« Za to so se sicer iz podjetja Kovanček opravičili, poudarja Kotnik, ki ne pričakuje hitrega konca postopka in verjame v svoj prav. Sicer Kovanček v evidencah tržnega inšpektorata prej ni bil nikoli prijavljen niti ga niso obravnavali zaradi drugih kršitev.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije