V UKC

Nacionalni problem: trije otroški kardiologi dali odpoved

Otroško kardiologijo zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.
Fotografija: Operacija na kliničnem oddeleku za kardiologijo v UKC Ljubljana, Slovenija, 3. decembra 2014. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Operacija na kliničnem oddeleku za kardiologijo v UKC Ljubljana, Slovenija, 3. decembra 2014. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Vodstvo UKC Ljubljana je ta teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je danes dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes v izjavi medijem potrdilo, da so ta teden prejeli odpovedi treh kardiologov od štirih, ki so po številnih zapletih še zaposleni v službi za otroško kardiologijo. Kot je dejal Šabeder, se že od prvega dne mandata ukvarjajo s težavami na otroški srčni kirurgiji in kardiologiji. »Zadeva je stara že nekaj let. Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem,« je ocenil.

Vodja programa Mirta Koželj je danes zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok. Ambulante tako delajo, otroci so naročeni na preglede. Eden od kardiologov ji je že predal seznam čakajočih na interventne in invazivne preglede, na katere trenutno čaka 11 otrok. »Služba za zdaj poteka normalno, kako bo z dopusti, se bomo dogovorili, v teh dveh mesecih bomo intenzivno iskali rešitve,« je dejala Koželjeva.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je danes zagotovila, da so se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Da bi rešili nastali zaplet, se že pogovarjajo z drugimi kardiologi in upajo, da jim bo uspelo skleniti dogovor še pred iztekom odpovednega roka treh kolegov. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi tujimi kardiologi.

Koželjeva danes o vzrokih za odpovedi ni želela konkretneje govoriti. Kot je dejala, so različni, stari tudi več kot 20 let, gotovo pa je tudi neki povod za istočasno odločitev treh kolegov.

Otroško kardiologijo tako zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije