NELEGALNA GRADNJA

Načelnik upravne enote zida na črno (FOTO)

Ivanu Seljaku izdali nezakonito gradbeno dovoljenje. Ministrstvo za okolje je tožilstvu naznanilo trojico.
Fotografija: Zaradi domnevnih kršitev, povezanih z gradnjo, so že sproženi postopki. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Zaradi domnevnih kršitev, povezanih z gradnjo, so že sproženi postopki. FOTO: Moni Černe

Pareceg nad Sečovljami je elitna lokacija s prekrasnim razgledom, pred nekaj leti pa je postal poznan tudi zaradi domnevno sporne gradnje dveh stavb družine Vitoslava Türka, o kateri ne oni ne pristojni še niso rekli zadnje.

Tabla je bila poleti še nezakrita ... FOTO: Moni Černe
Tabla je bila poleti še nezakrita ... FOTO: Moni Černe
Nizu nekaterih črnih in neskladnih gradenj, ki smo jih razkrili v Slovenskih novicah, se pridružuje še en veljak z Obale: nelegalno gradnjo naj bi si samo hišo naprej od Türkove glede na ugotovitve ministrstva za okolje in prostor (MOP) privoščil načelnik Upravne enote Piran Ivan Seljak iz Portoroža. Tam, kjer je nekdaj stala lopa, si je na območju zemljišč, ki spadajo v cono t. i. razpršene gradnje in kjer skladno s prostorskim aktom Občine Piran novogradnja ni dovoljena, temveč le nadomestna, omislil veliko vilo.

Seljak si je, izhaja iz dokumentov, gradbeno dovoljenje (GD) izdal 25. septembra 2018 oziroma so mu ga izdali, pod dovoljenje se namreč ni podpisal sam. Potem ko se je med zaposlenimi na upravni enoti izvedelo, da gradbeni inšpektorji poizvedujejo o načelnikovem dovoljenju, se je nekaj tednov kasneje, novembra 2018, upokojil. Na položaju načelnika ga je nasledil Bojan Žiberna.

Bojan Žiberna je načelnik piranske upravne enote leto dni. FOTO: Gov.si
Bojan Žiberna je načelnik piranske upravne enote leto dni. FOTO: Gov.si

Seljak, ki je bil deset let prvi mož tega organa, odgovornega za legalizacijo objektov v prostoru, naj bi si priskrbel dovoljenje za tako imenovano nadomestno gradnjo, vilo pa je zgradil na območju, kjer je tovrstna gradnja prepovedana; s prostorskimi in višinskimi gabariti je, tako gradbeni inšpektorat, precej pretiraval. No, dovoljenja si ni podpisal sam, ampak njegova dva podrejena. Toda kot je Ivan Seljak priznal za Slovenske novice: »Za svoja dejanja in delo svojih sodelavcev sem bil in sem še vedno odgovoren sam.«
 

Kršitev gradbenega prava in aktov


Seljak trdi, da so na upravni enoti postopali na enak način in pod enakimi kriteriji kot v vseh enakih primerih do tedaj. FOTO: Moni Černe
Seljak trdi, da so na upravni enoti postopali na enak način in pod enakimi kriteriji kot v vseh enakih primerih do tedaj. FOTO: Moni Černe
Da za nezakonitosti ne bi vedel, je težko verjeti: načelnik je bil namreč vseskozi tudi v vlogi aktivnega vodje Oddelka za okolje in prostor na UE Piran in je tudi operativno vodil postopke izdaje gradbenih dovoljenj, o čemer obstajajo dokazi. Zato je tudi razpolagal z zavrnilnimi odločbami druge stopnje za različne pritožbe, iz katerih je popolnoma jasno, da je nesmiselna že njegova vloga za izdajo dovoljenja, ki mu ga bojda nikakor ne bi smeli izdati.

Z izdajo takega dovoljenja, tako gradbeni inšpektorat, se je kršila množica določil lokalnih prostorskih aktov in zakonodaja, zato je MOP z odločbo (izdano natančno leto in dan po izdaji gradbenega dovoljenja Seljaku) razglasilo, da je UE Piran izdal nezakonito gradbeno dovoljenje, kar so utemeljili tako: »MOP je ugotovil očitno kršitev materialnega prava ob nadzorstveni presoji predmetno izdanega gradbenega dovoljenja, v tej zadevi gre za nedovoljeno gradnjo.« O tem je MOP nemudoma obvestil pristojni Inšpektorat RS za okolje in prostor, zoper izdano odločbo ni možnosti pritožbe.

Iz lope je zrasla načelnikova novogradnja, po ugotovitvah ministrstva za okolje in prostor nezakonita. FOTO: Google Maps
Iz lope je zrasla načelnikova novogradnja, po ugotovitvah ministrstva za okolje in prostor nezakonita. FOTO: Google Maps
»MOP je zaradi zaznanih domnevnih kršitev obvestil Komisijo za preprečevanje korupcije zaradi kršitve dolžnega ravnanja in integritete, Službo za upravne enote na Ministrstvu za javno upravo (MJU) zaradi kršitve kodeksov in Inšpektorat za javni sektor na MJU zaradi kršitve 100. člena zakona o javnih uslužbencih,« so povedali za Slovenske novice. »Zaradi zaznanih sumov storitve kaznivega dejanja pa je bilo skladno z določilom 145. člena zakona o kazenskem postopku na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslano tudi naznanilo,« še dodajajo na MOP. Po naših zanesljivih informacijah naj bi bila domnevna zloraba uradnega položaja izvedena v sostorilstvu, osumljeni so Seljak ter njegova takratna sodelavka in sodelavec.


Tabla z navedbo nezakonitega gradbenega dovoljenja še kar stoji pred Seljakovo stavbo na Parecagu, sosedje so nam potrdili, da prihajajo delat zidarji pa tudi Seljak občasno prihaja tja. Poklicali smo Seljaka in ga med drugim vprašali, zakaj si je izdal nezakonito gradbeno dovoljenje.

»V mojem primeru je bilo gradbeno dovoljenje za nadomestno gradnjo novogradnjo izdano na mestu obstoječega legalno zgrajenega objekta na območju razpršene gradnje pod pogoji prostorskega akta na osnovi takrat veljavne prostorske zakonodaje na enak način in pod enakimi kriteriji kot v vseh enakih primerih do tedaj. Iz vsebine gradbenega dovoljenja izhaja, da so izpolnjeni vsi pogoji za zakonito izdajo,« je povedal, a ministrstvo se s tem očitno ne strinja.


»Odločbo MOP spoštujem, vendar se z očitkom o nezakonitosti gradbenega dovoljenja, to je nadomestne gradnje v obsegu novogradnje, ne strinjam.« Zdaj bo o (ne)zakonitosti odločalo upravno sodišče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije