GOZDARSKA INŠPEKCIJA

Nabiralci gob, pozor: inšpekcija na delu, globe so visoke

Objavljeno 28. maj 2020 11.47 | Posodobljeno 28. maj 2020 11.54 | Piše: N. Č.

Gozdarska inšpekcija bo junija začela nadzirati tudi vožnjo v naravnem okolju.

Z globo 200 evrov se kaznuje posameznik, ki pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob preseže dovoljeno količino dveh kilogramov. FOTO: Oste Bakal, Delo
Gozdarska inšpekcija bo junija začela poostreni nadzor vožnje v naravnem okolju ter nadzor nabiranja gozdnih sadežev in plodov. V tem času inšpekcija beleži povečano število obiskovalcev gozdov. Namen nadzora je, kot pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, zmanjšati število kršiteljev in opozoriti širšo javnost na spoštovanje tuje lastnine, primerno obnašanje v gozdu in na nevarnost objestnežev, ki z vožnjo uničujejo in ogrožajo naravno okolje, živali in obiskovalce.


Predvidene kazni so enake kot lani


• Za posameznika je v primeru nedovoljene vožnje zunaj gozdnih cest zagrožena globa 400 evrov.
• Za uporabo gozdne ceste v nasprotju z določenim režimom uporabe, nedovoljeno vožnjo s kolesom brez motorja zunaj gozdnih cest in označenih gozdnih poti, za prekoračitev dovoljene količine pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob je zagrožena globa 200 evrov.
• Za vožnjo, ustavitev ali parkiranje vozilo na motorni pogon v naravnem okolju je zagrožena globa za posameznika 40 evrov. Leta 2019 so izrekli dve opozorili in izdali devet glob.


Predpisana omejitev za fizično osebo je dva kilograma gozdnih sadežev in plodov.

Koliko kršitev in glob so lani izdali?


• Zaradi vožnje zunaj gozdnih cest razen za namene gospodarjenja z gozdovi in reševanja je bilo izdano eno opozorilo, dvakrat izrečen opomin in šestkrat izrečena globa.
• Zaradi nedovoljene vožnje s kolesom zunaj gozdnih cest so bile izrečene tri globe. Skupaj s policijo so lani izvedli 15 nadzorov zunaj rednega delovnega časa.
• Gozdarska inšpekcija je v letu 2019 izvedla 29 nadzorov nabiranja gob in pri tem zaradi kršitev izrekla dve globi.
Deli s prijatelji