KONČNO

Na voljo nova aplikacija za preverjanje covidnih potrdil

Aplikacija omogoča skeniranje QR-kode evropskih covidnih potrdil in preverjanje veljavnosti potrdila brez vpogleda v osebne ali zdravstvene podatke.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nova anonimna aplikacija za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila je organizatorjem prireditev in ponudnikom storitev na voljo od danes, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz). Aplikacija za mobilne naprave je objavljena na spletni strani eZdravje.

Namenjena je organizatorjem kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov ter gostincem in ponudnikom nastanitev, ki morajo v skladu z vladnimi odloki preverjati izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) udeležencev prireditev in gostov.

image_alt
Mario Fafangel razkriva, koliko cepljenih mora zaradi koronavirusa v bolnišnico


Aplikacija omogoča skeniranje QR-kode evropskih covidnih potrdil in preverjanje veljavnosti potrdila brez vpogleda v osebne ali zdravstvene podatke. Kot je zapisano na spletni strani Nijz, aplikacija preverja veljavnost dveh pogojev: ali je izdajatelj covidnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo.



Evropsko digitalno covidno potrdilo je sicer enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji, so zapisali na spletni strani Nijz.

Veljavno je v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Potrdilo vključuje tudi QR-kodo, ki jo bodo ponudniki storitev in organizatorji dogodkov skenirali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije