LOKALNE VOLITVE

Na volitvah zelo malo preferenčnih glasov, Urška Klakočar Zupančič dobila le enega

Največ preferenčnih glasov je dobila Mojca Florjanič v Brežicah, in sicer 361.
Fotografija: Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ste izkoristili možnost preferenčnega glasu na volitvah? Preferenčni glas je bilo mogoče oddati v občinah, kjer predstavnike občinskih svetov volijo po proporcionalnem sistemu. Številka kandidata na volilni listi se zapiše v okvirček ob izbrano strankarsko listo.

Kot kažejo izidi volitev, je bila tokrat ta možnost slabo izkoriščena. V Ljubljani je Zoran Janković, nosilec liste, dobil le 22 glasov, brez težav pa si je priboril peti županski mandat. Če pogledamo naprej po seznamu kandidatov za mestni svet, na listi Svobode najdemo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je dobila samo en preferenčni glas, čeprav gre za eno bolj prepoznavnih političark pri nas. Boštjan Koritnik, prejšnji minister za javno upravo, pa je bil pri tem uspešnejši, zbral jih je 17. Janez Koželj, ljubljanski arhitekt in podžupan, ni prejel niti enega preferenčnega glasu, podžupanja Tjaša Ficko pa le dva.

Kje so se pojavile težave?

Seznami kandidatov, ob pomoči katerih lahko oddamo preferenčni glas, se izobesijo na volišču, prav tako vsi volivci že prej dobijo na dom razglase in se lahko seznanijo, pod katero številko je kandidat, ki bi mu želeli dati prednost. Seznami naj bi bili nalepljeni tudi znotraj kabine za glasovanje, vendar se to marsikje ni zgodilo, je za STA povedal vodja sektorja za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar. Od volivcev je bilo zato odvisno, ali so si zapomnili številko kandidata, ki so mu želeli podati preferenčni glas ali ne. 

Kje so dobili največ preferenčnih glasov?

Kot poroča portal N1, je največ tovrstnih glasov v absolutnem številu prejela Mojca Florjanič v Brežicah, in sicer 361. Drugo najvišje število je prejel Ivan Molan v Ljutomeru, in sicer 341. Tretje najvišje število pa je dobila Olga Karba v Ljutomeru, tj. 335 glasov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije