NAJBOLJ PRIZADETE PANOGE

Na vidiku nova omilitev ukrepov, sporoča minister za gospodarstvo

Veljati naj bi začeli v ponedeljek.
Fotografija: Odprtje teras gostinskih lokalov v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Odprtje teras gostinskih lokalov v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob današnjem obisku Kranjske Gore napovedal sprostitve nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom na področju gostinstva in turizma. O njih naj bi že danes na dopisni seji odločala vlada, veljati pa naj bi začele v ponedeljek.

 
Dobra novica za hotele

Kot je povedal minister, bodo glede na nov pristop, ki ga bodo ubrali, lahko v vseh regijah odprte terase gostinskih lokalov, notranjost gostinskih lokalov pa bo odprta po tako imenovanem PCT-pristopu (preboleli, cepljeni, testirani), kar pomeni za tiste, ki so preboleli covid 19, ki so cepljenji proti njemu ali pa imajo negativen test. Kar se tiče prenočitvenih kapacitet, bodo tiste z do 60 enotami lahko imele odprtih 30 sob oziroma enot, večje pa bodo lahko imele odprto polovico svojih kapacitet. Za vse druge dejavnosti se bodo zmanjšali potrebni kvadratnih metri za eno stranko s 30 na 20 metrov.
image_alt
Nova bolezen prizadela slovenske otroke: večina ima prizadeto srce

Počivalšek je izpostavil, da se moramo kot stranke zavedati, da je treba za vstop v notranjost gostinskih lokalov izpolnjevati pogoje PCT. Gostinci nas morajo na to opozoriti, mi pa se moramo zavedati, da imajo pristojne inštitucije, torej inšpekcije, pravico te dokumente preveriti, je dejal minister in dodal, da enako velja tudi za namestitvene kapacitete.

Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, jih je ta informacija danes posebej razveselila, saj bo omogočila veliko bolj nemoteno poslovanje gostinskih in namestitvenih obratov. Kot je pojasnil, je namreč preverjanje možnosti vstopa posameznikov v notranjost restavracij ali hotelov s strani osebja neživljenjsko. Zato je ključno, da odgovornost za to prevzame vsak posameznik. Ob napovedanih sprostitvah je minister poudaril, da Slovenija glede na število novookuženih, če se primerjamo s severnimi in zahodnimi sosedami, na neki način prehiteva. Naša situacija namreč ni taka, pa smo vseeno malo pred njimi. Za primer je navedel, da bodo Avstrijci pogumnejše odpiranje na tem področju začeli 19. maja.

Poleg tega je Počivalšek računa, da bodo v Sloveniji v veljavo kmalu stopile še nove sprostitve. Razdelati je treba pogoje nadaljnjega odpiranja, je dejal minister, ki verjame, da bodo imeli, če se bo nadaljevalo izboljšanje epidemiološke situacije, prihodnjo sredo na mizi tudi odpiranje na drugih področjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije