RAZGRETO OZRAČJE PRED ROGOM

Na Trubarjevi upor: v policiste metali jajca, bakle, prerezali tudi pnevmatike (VIDEO, FOTO)

Policisti so proti razgretežem uporabili solzivec.
Fotografija: Pred nekdanjo tovarno Rog. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Pred nekdanjo tovarno Rog. FOTO: Marko Feist

Pisali smo, da so ob 7. uri v nekdanjo stavbo tovarne Rog, danes imenovano Socialni center Rog, zjutraj prišli policisti in varnostniki. Tam poteka rušenje dela stavb. Več policistov je v polni zaščitni opremi, zbrali pa so se tudi že podporniki t. i. rogovcev, ki so jim ob spoznanju, da poteka izselitev skvoterjev, popustili živci.

Na območju nekdanje tovarne Rog poteka izselitev stanovalcev in vzpostavljanje gradbišča. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Na območju nekdanje tovarne Rog poteka izselitev stanovalcev in vzpostavljanje gradbišča. FOTO: Voranc Vogel, Delo


Okoli 12. ure so rogovci sedli na cesto pred vhod in na tak način protestirali. Nekaj posameznikov je skušalo policiste prepričati, da jim dovolijo na drugo stran ograde, kjer naj bi imeli osebno lastnino, računalnike, dokumente in ljubljenčke. V vse skupaj se je vmešala tudi poslanska Levice Nataša Sukič, ki je od policistov in varnostnikov zahtevala, da jo skupaj z lastnico mačk spustijo na drugo stran. 

Na prizorišče naj bi prišla tudi dva delovna inšpektorja, ki so ju varnostniki spustili na drugo stran. 



Nekdanja tovarna Rog je postala razvpita po tem, ko so jo zasedli pripadniki različnih alternativnih gibanj. Med drugim so tam skrivali migrante in uživali drogo, pred natanko enim letom pa smo tudi poročali, da sta dva Afganistanca v Rogu posilila mladoletnico. Več o tem si lahko preberete v članku:

image_alt
V Rogu sta posilila mladoletnico

 

Dogajanje v Rogu smo spremljali v živo


Ljudje protestirajo proti domnevno delni rušitvi Roga. Pri tem po poročanju naše novinarke ne upoštevajo navodil policistov, naj se umaknejo, in jih žalijo z vzkliki »Plavi fašisti!«. Veliko je prerivanja, zato so morali policisti za krajši čas večkrat postaviti živi zid z ščiti. Uporabili so tudi solzivec in dimno bombo.



Dogajanje lahko spremljate tudi na našem facebook profilu Slovenske novice, kjer objavljamo posamezne izseke videa v živo. Med drugim si lahko ogledate, kako so policisti odvrgli dimno bombo.



Zbrani z vzkliki sporočajo: »Poglejte, kaj dela Janković«, »Janšev policaj, Jankovićev varnostnik. To je nova koalicija.«



Prišel je tudi odvetnik mestnega sveta MOL, ki so mu rogovci sledili, zato so ga varnostniki in policija morali varovati.



Po uri in pol živahnega dogajanja so se strasti nekoliko umirile, nekaj razgretežev pa je policija odpeljala in vzpostavila javni red in mir. Po podatkih policije je na območju še nekaj oseb, nekatere med njimi niso upoštevale ukazov policistov, zato so dobile kazen. Točnih podatkov o številu oseb in ukrepih nad njimi policija še nima, saj dogajanje še poteka, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Protestniki nadaljujejo skandiranje pred Rogom. »Rog ni MOL. Rog je naš!«



Z MOL kot lastnika kompleksa so sporočili, zakaj so se odločili za rušenje. Več v članku: Tovarna Rog se ruši: znano, kaj se bo tam gradilo (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije