DOLGO ŽIVLJENJE

Na stoto leto se je zbudila ob dveh

Pavla Šenica od nekdaj pije veliko vode. Po večernih poročilih je treba v posteljo.
Fotografija: Darilo, ki so ji ga prinesli malčki iz podružničnega vrtca. FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Darilo, ki so ji ga prinesli malčki iz podružničnega vrtca. FOTO: Milan Glavonjić

VELIKE LAŠČE – »Ob dveh ponoči sem se zbudila in si dejala: 'Pavla, pa si dočakala sto let.' Nato sem zaspala in si zaželela, da bi bila na tem svetu vsaj še nekaj dni, da bi mi moji voščili,« je velikolaškemu županu veselo oznanila Pavla Šenica s Karlovice, ki je praznovala sto let.
Anton Zakrajšek, Pavla Šenica,Frančiška Marolt in Jerca Tomšič Lušin FOTO: Milan Glavonjić
Anton Zakrajšek, Pavla Šenica,Frančiška Marolt in Jerca Tomšič Lušin FOTO: Milan Glavonjić

Rodila se je v Sadinji vasi pri Žužemberku, tam se je tudi poročila. »Pravijo, da sem iz Suhe krajine. Ne bo držalo. Mi smo ob Krki, torej imamo vodo,« pojasni čila stoletnica, ki sicer ni bila nikoli v službi. Mož, imela sta dva otroka, ji je zelo mlad umrl. Pri 53 letih se je 1971. znova poročila z osem let starejšim Jožetom Šenico in potem skupaj z družino živela v Kočevju. Sin sadove življenja nabira v Novem mestu, za slavljenko pa (po smrti drugega moža pred dvajsetimi leti) že poldrugo desetletje skrbi hčerka Frančiška Marolt na Karlovici, ki pojasnjuje: »Mamin drugi mož je bil doma blizu nas. Večkrat je hodil tja in se me je zapomnil, ko sem se kot otrok oblekla v maškare. Ko sem se poročila v Stari trg ob Kolpi, mi je bil priča,« mu je hvaležna Frančiška.

Frančiška in Jože sta se po letih srečala v Kočevju; Jože je potožil, da je že dolgo vdovec, vprašal pa je tudi, kako je Pavla. Frančiška se pošali, da je pomagala, da je mama drugič skočila v zakonski stan: »Vprašal me je: 'Bi ti dovolila, da bi jo jaz vzel, čeprav sem si zaobljubil, da ne bom živel z ženo, ki ima otroke, saj svojih pač nimam. A ker vas poznam, bom obljubo prelomil.' Pa sem mu rekla: 'Veste, kaj, to je vaša stvar,'« se zasmeji.
V kuhinji večkrat pomaga pri pripravi hrane in pomivanja posod FOTO: Milan Glavonjić
V kuhinji večkrat pomaga pri pripravi hrane in pomivanja posod FOTO: Milan Glavonjić

Pavla jo pohvali, da ji hčerka vse ponuja, nato pa doda: »No, tudi jaz ji pomagam. Včasih si pripravim zajtrk, pomijem posodo. Da bi šla v dom starostnikov? Tja me ne vleče, pa še denarja za to nimam,« se razgovori. Kot recept za dolgo življenje priporoča skromnost: nikoli ni uživala alkoholnih pijač ali kadila, od nekdaj pa pije veliko vode. Njeno prehrano sestavlja marelična ali šipkova marmelada, koruzni močnik in bela kava s kruhom, mesu, siru in ribam se izogiba. »Rada gledam televizijo in pogrešam stare dobre filme. Rada imam glasbo. Politika? Ta nam je vedno krojila usodo, jaz pa pravim, proč od nje. Sicer pa, po večernih poročilih je zadnji čas za posteljo,« priporoča. Meni, da tudi zato zdravnika ne pozna.

»Mama je trdoživa, brez težav, čeprav previdno, hodi po stopnicah in večino dneva preživi v svojih prostorih, v lepem vremenu je veliko zunaj. Zelo rada ima naravo, še posebno tisto okoli bližnjega podružničnega vrtca,« pravi Frančiška. Četica malčkov ji je za rojstni dan prinesla več kot ducat risbic, je ob obisku razlagala županu Antonu Zakrajšku. Pavla se je te dni pridružila Mariji Grebenc z Rašice, ki je januarja letos dopolnila sto let, v 107. leto pa bo te dni stopila Julijana Zakrajšek iz Podulake. Velikolaške stoletnice, srečno!
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije