TUDI LETOS ZELEN BOŽIČ

Na silvestrovo po zvončke?

Nenadna otoplitev povzroča slabo počutje. Tudi letošnji božič bo najverjetneje zelen.
Fotografija: Z malo sreče bomo po novem letu nabirali zvončke. FOTO: Jože Pojbič
Odpri galerijo
Z malo sreče bomo po novem letu nabirali zvončke. FOTO: Jože Pojbič

Pred dnevi smo zgodaj zjutraj močno mencali roke in strgali led z vetrobranskih stekel. Mrzlo je bilo, živo srebro je ponoči kazalo že –6 °C. "Tako kot mora biti, kot je bilo nekoč," mi je namignil starejši možakar z Dolenjskega, ki se spominja, kako je v njegovem otroštvu sneg padel že konec novembra, nato pa obležal vse do marca.

Minuli teden je ponekod res pobelil nižine. Na Primorskem je sicer deževalo, prav tako sneg ni prekril delov Ljubljanske kotline, Posavja, Bele krajine in Pomurja. Drugod pa je sneženje ob prehodu vremenske fronte minuli teden vzbudilo upanje, da bo božič bel.

"Čeprav je do božiča še osem dni in je za toliko naprej vreme zelo težko napovedati, je velika verjetnost, da bo tudi letos zelen," poudarja mag. Tanja Cegnar z Agencije RS za okolje in dodaja, da je statistika neizprosna. V zadnjih desetletjih je bil namreč večinoma zelen.

Topel in z vlago bogat jugozahodni veter je hitro razblinil upanje, da bomo uživali ob pogledu na zasnežene nižine. Začelo je rositi, za trenutek se je na cesti pojavila poledica, nato pa se je otoplilo.

"Če pogledamo Evropo, je nastala tipična decembrska situacija, ko je hladen zrak z zahoda potegnil k sebi toplega iz Afrike, ta se je na poti čez Sredozemlje navlažil in močno otoplil ozračje nad srednjo Evropo."

Napovedi so prav spomladanske. Na Goriškem in Primorskem se bo jutri živo srebro čez dan dvignilo celo na 18 °C.
Čeprav se leto še ni izteklo, ocene kažejo, da bo leto 2019 v Sloveniji drugo do četrto najtoplejše doslej. Najtoplejše leto v Sloveniji pa bo ostalo 2014.

Sneg decembra si bomo lahko pričarali le v pravljici. FOTO: Oste Bakal
Sneg decembra si bomo lahko pričarali le v pravljici. FOTO: Oste Bakal
"V zadnjih letih je bila povprečna decembrska temperatura v nižini izrazito presežena decembra 2000 in 2006, med toplejše se uvršča tudi december 2014," pravi Cegnarjeva in opozori, da so trenutne visoke temperature čez dan milo rečeno nenavadne za december. Nekaj toplih odklonov smo v preteklih letih že imeli. Leta 2014 smo tako lahko za novo leto nabirali zvončke.
"Na Obali je bil najhladnejši december 1991. Po nižinah je bil zadnji zares mrzel leta 2001, v Novem mestu je bil neobičajno mrzel tudi leta 2010. V visokogorju je bil najtoplejši leta 2015, ko je bila povprečna temperatura pozitivna in je znašala 0,7 °C," pove Cegnarjeva.

V preteklosti je bila v posameznih dnevih na Kredarici že izmerjena temperatura celo nad 10 stopinj C. Tako je bilo decembra 1993 celo 10,4 °C, leta 2015 10,2 °C in decembra 1985 9,8 °C.

Ali so ti odkloni z letošnjim vred posledica podnebnih sprememb, na katere v zadnjem času radi obešamo vse vremenske pojave, ki nam ne godijo?

Cegnarjeva odgovarja: "Podnebne spremembe imajo v okviru segrevanja ozračja zagotovo veliko vlogo pri otoplitvah. Toda vsaka otoplitev sama po sebi še ni podnebna sprememba."

Je pa slabo počutje značilnost takih odklonov. "Trenutni topel in vlažen jugozahodni zračni tok je za ljudi, ki imajo z vremenom povezane težave, neprijeten, pri občutljivih se to najpogosteje kaže kot povečan notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost. V takih razmerah so pogostejši tudi glavoboli in migrene. Z bližanjem vremenske fronte se težave še krepijo."
Potek najvišje izmerjene temperature v decembru nakazuje, da se rahlo dviguje. FOTO: Arso
Potek najvišje izmerjene temperature v decembru nakazuje, da se rahlo dviguje. FOTO: Arso

V kratkih rokavih

Agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik z agencije za okolje pojasni, da takšno vreme slabo vpliva tako na ozimne posevke kot tudi na rastline stalnice. "Zemlja bi morala v tem času počivati, najbolje pod snegom in pri nizkih temperaturah. Čeprav so decembrski ciklusi z otoplitvami v zadnjih letih stalnica, je trenutna temperatura zelo visoka, prebudila bi lahko rastline, ki v tem okviru mislijo, da je pomlad, in začnejo odganjati. To je za rastlino posledično neugodno, saj jo izčrpa in pomladi ne zacveti oziroma sadno drevje požene nadomestne cvetove, teh pa je seveda manj."

Sušnikova dodaja, da enotedenska otoplitev še ne pomeni katastrofe, če pa se bo toplo vreme nadaljevalo v novo leto, bomo na silvestrovo nabirali zvončke.

Jutri, v četrtek in petek v vzhodni Sloveniji še pričakujemo delno jasno vreme, drugod pa bodo prevladovali oblaki, ki bodo predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije občasno prinašali rahel dež.

Temperatura bo znatno nad dolgoletnim povprečjem za drugo polovico decembra. Kot rečeno bo na Goriškem in na Obali za kratke rokave, do 18 °C, kar je blizu rekordnim vrednostim.

Smučišča so odprta, a hribi naokoli še niso pobeljeni. FOTO: Jaroslav Jankovič
Smučišča so odprta, a hribi naokoli še niso pobeljeni. FOTO: Jaroslav Jankovič
V petek zvečer se bodo padavine okrepile in v noči na soboto zajele vso državo. Sobota bo deževna, v nedeljo pa bodo padavine večinoma ponehale. Do sredine prihodnjega tedna bo nato suho in še naprej razmeroma toplo. Čeprav so smučišča že odprta in lahko smučamo po umetnem snegu, se bomo v nedeljo lahko odpravili tudi na morje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije