PRVO PREDVOLILNO SOOČENJE

Tako bi predsedniki strank reševali vojno v Ukrajini: Dvakrat sem pozvala slovenski politični vrh, da sede skupaj

Na RTV-soočenje Golobove Svobode ni bilo!
Fotografija: FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: RTV Slovenija

Na RTV Slovenija se je izteklo prvo soočenje predsednikov in predsednic parlamentarnih strank, ki ga je vodila Erika Žnidaršič. Parlamentarne stranke so razdeljene na dve skupini, kombinacija strank pa bo vsak teden drugačna, tako da se bodo v štirih tednih v soočenjih srečali vsi. V nocojšnjem soočenju so sodelovali Tanja Fajon (SD), Romana Tomc (SDS) namesto Janeza JanšeLuka Mesec (Levica), Matej Tonin (NSi), Marjan Šarec (LMŠ), namesto Zdravka Počivalška (Konkretno) je prišel Marjan PodobnikAlenka Bratušek (SAB), Zmago Jelinčič (SNS) in Ljubo Jasnič (Desus).

O vojni v Ukrajini

Teme soočenja so bile vojna v Ukrajini, od katere je odvisno tudi, kako bomo živeli v prihodnje, gospodarsko okrevanje, energetska odvisnost in podražitve. »Za končanje vojne sta potrebni dve stvari – da še naprej tehnično pomagamo Ukrajincem in da z diplomatskimi sredstvi storimo vse, da se ta vojna čim prej konča,« je dejal predsednik NSi in obrambni minister.

»Dvakrat sem pozvala slovenski politični vrh, da sede skupaj z vsemi parlamentarnimi strankami in stroko. Gre za strateški interes Slovenije, varnost državljanov, preskrbo z energenti in hrano. Enostranske poteze so škodljive, začensi s premierjevim pozivom po zapori zračnega prostora Ukrajine, s popolnim embargom na ruske energente,« je navedla  Fajonova .

»Matej Tonin je prodal javnosti zgodbo, da bo vojak, ki ga z diplomatskim potnim listom pošiljamo v Kijev, tam nekakšen človeški ščit, ki bo omejil ruske napade. Sprašujem se, kdo verjame takšni zgodbi, ki nima mednarodne podpore. Vrsta diplomatov je povedala, da bo misija brez mandata. Gre za navadno PR-akcijo pred volitvami. Tonin in Janša se hočeta pred volitvami pokazati, da rešujeta svet.« To je o udeležbi Slovenije v vojni v Ukrajini dejal Mesec, pa tudi to, ali si predstavljamo, kakšno zmedo bi ustvarili, če bi vsaka evropska država začela solo akcije. Pošiljanje človeka v Kijev po oceni Jelinčiča pomeni 'žrtvovanje tega človeka in žrtvovanje tistih, ki bodo z njim.' »To se ne dela. To je nenavadna in nepremišljena, tudi nediplomatska poteza.«

Romana Tomc je dejala, da je bilo jasno povedano, da gre za misijo na ravni odpravnika poslov, kar je v skladu z zakonom stvar vlade. Tonin pa pravi, da so se tudi nevtralne države priključile silovitim gospodarskim sankcijam zoper Rusijo, Švedska in Finska pa sta ob tem v Ukrajino začeli pošiljati tudi orožje. »Dokler je Rusija v siloviti premoči, bodo tolkli po ukrajinskih mestih in nedolžni ljudje bodo umirali. In tukaj se vsaka država vpraša, kaj lahko stori.«

Zadolženost države

Seveda nismo mogli mimo zadolženosti države. Tomčeva je dejala, da je bila Slovenija najbolj zadolžena v času vlade Alenke Bratušek. Kot je dejala, je ta denar takrat šel predvsem v banke. Bratuškova pa je odgovorila, da Slovenija še nikoli ni bila zadolžena toliko, kot je danes – kar 42 milijard evrov. Tomčeva jo je ob tem opozorila, da se javni dolg ne meri v absolutnih številkah, ampak v odstotku od BDP, ki je po njenih besedah danes 74,6 odstotka. Tonin je dejal, da je zadolženost Slovenije pod povprečjem EU in da so rezultati Slovenije nadpovprečni. Glede gospodarskih sankcij zoper Rusijo pa je dejal, da so namenjene temu, da se »ustavi Putinov vojaški stroj«.

Politično kadrovanje

Šarec, ki je vodil vlado do leta 2020, je dejal, da je njegova vlada v 18 mesecih zamenjala 242 ljudi v javni upravi. »Zdajšnja vlada pa 1400 in še nekaj, povprečno dva na dan.« NSi je po njegovih besedah govoril o umiku države iz gospodarstva, vendar so po prihodu v vlado začeli kadrovati direktno strankarske kadre. »Menjave se v tem mandatu dogajajo precej brutalno.«

Predstavnica SDS je ob tem pojasnila, da uprave imenuje lastnik, in bolj ko je država lastnik, več ima možnosti, da imenuje svoje kadre, svoje uprave, svoje ljudi. Bratuškova pa je povedala, da je problem, da so vsi v tej vladi prej govorili drugače, kot delajo zdaj. 

Opomba uredništva: v prvotni različici članka se nam je prikradel tiskarski škrat in zamešal ime stranke, ki ji pripada Zmago Jelinčič. Jelinčič je seveda vodja stranke SNS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije