STAVKA

Na RTV Slovenija stavkajo: novinarji prekinili delo

Novinarji RTVS s celodnevno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Vsebine na programih bodo zato danes okrnjene oziroma prilagojene.
Fotografija: Na RTV Slovenija poteka četrti stavkovni dan. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Na RTV Slovenija poteka četrti stavkovni dan. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Novinarski sindikati RTVS s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Vsebine RTVS bodo tako danes okrnjene oziroma prilagojene. Pogajanja z vodstvom namreč niso prinesla napredka, poglablja pa se pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, poudarjajo v novinarskih sindikatih.

Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je zato sprejelo sklep, da se za danes napovedana stavka izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Nadaljujejo pa se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Vsebine na programih RTVS bodo zato danes okrnjene oziroma prilagojene, stavkajoči pa so z vodstvom RTVS podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa.

Del stavkovnih aktivnosti bosta tudi novinarski konferenci ter zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTVS, in sicer med 11.55 in 12.55 ter med 17. in 20. uro.

Novinarji poudarjajo, da ne bodo popuščali

V novinarskih sindikatih izpostavljajo še, da v stavkovnih zahtevah ne bodo popuščali, saj se na RTVS poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in v vsebine ter netransparentno kadrovanje. Javni medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, vedno bolj je ogrožen javni interes, opozarjajo.

Nezakonito imenovanje in nezakonita razrešitev

Po navedbah odbora stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije