PROTIVLADNI PROTEST

Jenull: Vztrajali bomo do konca, dokler ne odstranimo fašizma in janšizma (VIDEO)

Na protestu so se pele partizanske pesmi, denimo Hej, brigade, v kateri je verz Na Slovenskem smo mi gospodar.
Fotografija: Proteste je vodil Jaša Jenull. FOTO: Zajem Zaslona/youtube
Odpri galerijo
Proteste je vodil Jaša Jenull. FOTO: Zajem Zaslona/youtube

V središču Ljubljane so se na dan upora proti okupatorju ob 17. uri začeli zbirati protivladni protestniki, ki so zapeli tudi partizanske pesmi, denimo Hej, brigade. Okoli 18. ure so protestniki prispeli pred sedež vlade, malo pred 19.30 pa je bil uradni program zaključen. Po neuradnih ocenah se je zbralo nekaj tisoč ljudi.





Zbrane na Prešernovem trgu, ki so se s transparenti zavzeli za svobodo in vrnitev oblasti ljudstvu, so nagovorili predstavniki različnih družbenih področij, med njimi Živa Vidmar, hči Josipa Vidmarja, soustanovitelja Osvobodilne fronte (OF), in profesor na pravni fakulteti Dragan Petrovec. Ta je v svojem govoru opozoril, da je imeti oblast nad nekom najmočnejša droga. Virus represije pa se je po njegovem mnenju razširil z enako naglico kot covid 19 in se udomačil. Ob tem je opozoril, da upanja za spremembe ne bo, če se ne bo protest nadaljeval v domačih okoljih, na delovnih mestih, z uporom proti temu, kar sicer očitajo vladi.

Dogodek s pesmijo spremljajo Kombinatke, Jani Kovačič in predstavniki Partizanskega pevskega zbora.

Protestnik Jaša Jenull je zbrane vprašal, čigave so ulice, bolnišnice, mostovi, parlament itd. oni pa so odgovarjali, da so 'naši'. Okoli 17.45 je Jenull zbrane pozval, naj se podajo pred sedež vlade. Na Šubičevi ulici jih je pričakalo več taksistov, ki so jim izrazili podporo. Na Gregorčičevi je protestnike pred sedežem vlade pričakala policija v polni bojni opremi. Drugi del protestnikov je odšel na Trg revolucije nasproti parlamenta.

Zbrane so pred vlado nagovorili Sandra Bašič Hrvatin, redna profesorica, ki je opozorila na pomen svobode medijev, predsednica sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec, pesnik in pisatelja Borisa A. Novaka, predstavniki mladih in študentov ter drugih.

Okoli 18.30 so se protestniki izpred sedeža vlade podali pred predsedniško palačo. »To je naša palača, mi jo ogrevamo,« je vpil Jenull. »Borut, javi se!« so nato vzklikali predsedniku države Pahorju. Izobesili so veliko zastavo in pozivali Pahorja, naj pride z njimi naredit vsaj eno fotografijo. Kmalu so se podali proti parlamentu, kjer so bili poleg policistov v polni bojni opremi tudi policijski psi.

Ko so se iz množice zaslišali vzkliki 'maske gor', nato pa še 'maske dol', je Jenull dejal, da kdor hoče imeti masko naj jo ima, kdor je noče, pa ga nihče ne more prisiliti v nošenje. Pred parlamentom sta med drugim protestnike nagovorila okoljski aktivist Uroš Macerl in Boris A. Novak, pesnik, pisatelj, dramatik, ki je predstavil svojo pesem.

»Smrt janšizmu, svoboda vsem,« je ob koncu večkrat ponovil Jenull in dodal, da bodo vztrajali »do konca, dokler ne odstranimo fašizma in janšizma, ki sta eno in isto«. Pozval je, da se protestniki ponovno vidijo v petek, če ne že prej. Ob koncu programa so vsi skupaj zapeli Zdravljico.



Kot so zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob t. i. kolesarskih protestih, je današnji dan upora proti okupatorju »posvečen novi združeni fronti, ki se je oblikovala v zadnjem letu v boju zoper strahovlado. Civilna družba, nevladne organizacije in aktivni posamezniki iz vseh družbenih sfer smo se med seboj povezali v boju proti novodobnemu okupatorju, za svobodo, demokracijo in vladavino prava.«



Zadnje leto Slovenije namreč po njihovih besedah ni zaznamovala samo epidemija, ampak predvsem delovanje oblasti v tej epidemiji, pri čemer med drugim izpostavljajo napade na različne skupine, od kulturnikov, medijev, nevladnih organizacij in intelektualcev ter ignoriranje demokratičnih načel.

image_alt
Protestniki napovedali boj, to jim sporoča ljubljanska policija


Policija je še pred začetkom protesta opozorila, da bodo policisti na neprijavljenih shodih opravljali naloge varovanja življenja in premoženja ljudi, preprečevanja kršitev javnega reda in miru, nadzirali pa da bodo tudi spoštovanje veljavnih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepali. Območje shoda in konkretni postopki s policisti bodo videonadzorovani.







image_alt
Počivalšek: Jaz dobro vem, kdo je zmagal v vojni


image_alt
Šef zveze borcev zgrožen, ker jih vlada ni povabila na proslavo (VIDEO)

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije