POHOD

Na pohodu Treh kraljev

Na 12-kilometrsko traso v Pomurju se je odpravilo 200 pohodnikov.
Fotografija: Mrzlo vreme jih ni ustavilo.
Odpri galerijo
Mrzlo vreme jih ni ustavilo.

MORAVSKE TOPLICE – Vinogradniško-sadjarsko društvo Filovci iz Moravskih Toplic je v soboto pripravilo že 14. pohod Treh kraljev. Gre za večjo prireditev, ki se je vsako leto udeleži vse več ljudi iz Pomurja in drugih krajev Slovenije. Tudi tokrat se je trikraljevskega pohoda udeležilo več kot 200 pohodnikov iz Maribora in okolice, iz Trbovelj in člani Društva za boljše vütro Goričko, vsi so se pred pohodom vpisali v pohodniško izkaznico.
V skupini treh kraljev so bili Boštjan Felbar, Grega Petek, Luka Baligač in Filip Lenarčič. FOTOgrafiji: JOŽE ŽERDIN
V skupini treh kraljev so bili Boštjan Felbar, Grega Petek, Luka Baligač in Filip Lenarčič. FOTOgrafiji: JOŽE ŽERDIN

Pred startom je zbrane nagovoril predsednik društva Alojz Berden, sicer tudi idejni vodja pohoda. Ta se je v mrzlem zimskem vremenu, občasno so tudi zaplesale snežinke, začel pri vaškem domu v Filovcih, kjer so se okrepčali z domačimi dobrotami in toplimi napitki. Kača pohodnikov je bila dolga, na poti pa so spoznavali lepote narave filovskih vinogradov, vinske zidanice, Voglarjevo kočo, Bukovniško jezero, kapelico sv. Vida in druge zanimivosti. Pot jih je vodila po Trnovskem vinogradniškem hribu do vasi Bukovnica, kjer so se za nekaj časa ustavili. Nato so nadaljevali do Bukovniškega jezera. Po gozdni poti so hodili skozi vinorodni Filovski gaj in nazaj v Filovce. V dobrih treh urah so prehodili 12 kilometrov.

V skupini treh kraljev so bili Boštjan Felbar, Grega Petek, Luka Baligač, Filip Lenarčič – eden od njih je nosil zvezdo, a ta ni bil kralj. To so bili Miha, Boltežar in Gašper. Pomen pohoda je bil proslaviti praznik Svetih treh kraljev. Po končanem pohodu so se zbrali v dvorani vaškega doma, kjer so se okrepčali z bujto repo in vinsko kapljico iz filovskih vinogradov. Berden je zadovoljen, da se pohoda vsako leto udeleži vse več pohodnikov in ljubiteljev narave, v 15 letih pa so se tudi vezi med njimi dobro utrdile.


Pohod za vas Filovce pomeni nekaj posebnega, predvsem zaradi druženja in dobre prekmurske kulinarike. Letos so traso sicer spremenili in jo prilagodili vsem pohodnikom, saj so tokrat Krajevno skupnost Filovci povezali s Krajevno skupnostjo Bukovnica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije