PREVERITE LETALSKO DRUŽBO

Na počitnice z letalom? Na kaj morate paziti, če letite iz Benetk

Najpomembnejše je, da preverite, kaj od vas zaradi covida 19 zahtevajo tam, kamor potujete.
Fotografija: Na letalu morajo nositi maske vsi ves čas, starejši od šest let.  FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na letalu morajo nositi maske vsi ves čas, starejši od šest let.  FOTO: Reuters

Vedno bolj vroče je, morje nam že na daleč diši in nas vleče v svoj objem. Marsikdo si bo po lanski potovalni suši letos omislil počitnice zunaj Slovenije ali bližnje Hrvaške. Res je, da se epidemiološka slika po Evropi izboljšuje in da se ukrepi rahljajo, a vseeno potovanje z letalom ni več takšno, kot je bilo pred marcem 2020.


Na letalu zahtevajo ves čas masko

Na nasvete, na kaj paziti, smo se obrnili k svetovalnici popotnikov Izlet Na Dlani. Vprašali smo, kaj če junija nekdo potuje z enega izmed beneških letališč v Grčijo. Takole so nam odgovorili: »Najprej morate iz Slovenije do letališča v Benetkah, ker ste v tranzitu za vas vstopni pogoji za Italijo niso ključni, vse, kar morate vedeti je, kaj zahteva Grčija za vstop. Trenutno Grčija zahteva potrdilo o prebolelosti oz. o precepljenosti (14 dni po zadnji dozi) ali negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur. S tem potrdilom se odpravite na letališče, odvisno od letalske družbe, boste morda morali to potrdilo pokazati že ob vkrcanju (s tem se zavarujejo pred komplikacijami, ki bi nastale, če vam na meji zavrnejo vstop v državo, kamor ste namenjeni). Ves čas leta do Grčije boste morali nositi masko, na meji z Grčijo pa pokazati prej omenjene dokumente. Grčija izvaja ob prihodu na letališče tudi naključna hitra testiranja. Večina držav zahteva tudi neke vrste vstopni obrazec, ki ga je treba izpolniti prek spleta vsaj dan pred odhodom oziroma letom.«

image_alt
Evropsko digitalno potrdilo bo veljalo od tega datuma dalje

Opozorili so tudi, da je treba biti pripravljen na vračanje v Slovenijo. »Treba je preveriti, ali je tisti del Grčije, kjer ste letovali, na našem rdečem seznamu ali na rumenem/zelenem. V tem primeru vam ob povratku ne bo treba pokazati nobenega dokumenta, v nasprotnem primeru pa bo potrebno pokazati ali negativen test ali dokument o prebolelosti ali precepljenosti,« nam je povedal Samo iz svetovalnice.

Z letalom na morje? FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Z letalom na morje? FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Bistven je torej končni cilj, kamor potujete in zahteve te države. Kaj pa letalske družbe (od British Airwaysa do Wizz Aira)? Ima vsaka svoje zahteve? »Letalske družbe same po navadi ne zahtevajo PCR- ali HAT-testa. Vas pa opozarjajo o omejitvah tam, kamor ste namenjeni. Če na vaši destinaciji zahtevajo npr. negativen PCR-test, se lahko zgodi, da vas letalska družba ne bo pustila na letalo, če ga še nimate, saj se s tem zavarujejo pred komplikacijami, ki bi nastale v primeru, da vam na meji zavrnejo vstop v državo kamor ste namenjeni,« so nam še povedali na omenjeni popotniški strani. Edini pogoj za letalsko družbo je uporaba zaščitnih mask celotno pot na letalu za vsa potnike starejše od šest let (EU).
 

 

 

image_alt
Načrtovanje počitnic z letalom v covidnih razmerah: v lastni režiji ali s čarterjem?


Najlažje potovati cepljenim

»Kot kaže, bo najlažje potovati osebam, ki bodo cepljene, vsi drugi potniki, pa bodo žal morali sproti preverjati pogoje za vstop v državo, kamor so namenjeni, in pa pogoje za ob vrnitvi nazaj v Slovenijo. Žal bo vsa ta dodatna birokracija in zahtevani pogoji marsikoga odvrnila od potovanja. Vse skupaj pa postane še bolj zapleteno, če potovati izven EU, pri takih potovanjih je po navadi potreben še dodaten prestop v državi, kjer ima letalska družba svoje postajališče (HUB) in tudi tam lahko veljajo spet dodatna pravila. Letos posebno velikega zanimanja za potovanja iz EU še ne pričakujemo, da ob tem niti ne omenjano, da večji del Azije in Severne Amerike za nas še vedno ostaja zaprt,« nam je še povedal predstavnik potovalne spletne strani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije