INTERVENTNI UKREPI V ZDRAVSTVU

Na mizi predlog zakona v zdravstvu: na kakšen način prekiniti čakalne vrste

Kaj prinaša predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu in kako bi ga Golobovi reševali?
Fotografija: Minister Danijel Bešič Loredan. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Minister Danijel Bešič Loredan. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada bo po napovedih danes obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu. Ukrepi iz zakonodajnega predloga so težki 500 milijonov evrov in med drugim prinašajo administrativno razbremenitev, prenos dela kompetenc zdravnikov na kader zdravstvene nege, načrtujejo tudi uvedbo ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika.

image_alt
Minister prekinil novinarko in ji ni dovolil zastaviti vprašanja. Razlog je tole

Na dnevnem redu seje sicer predloga interventnega zakona ni. A predlog zakona, ki sta ga tako minister za zdravje Danijel Bešič Loredan kot predsednik vlade Robert Golob izpostavljala kot eno od prioritet nove vlade, minister pa napovedoval že v začetku junija, bo po napovedih danes na mizi vlade.

Kaj prinaša novi zakon?

• Predlog med drugim predvideva dodatno plačilo družinskim zdravnikom in sodelavcem, ki bodo oskrbeli več bolnikov, ter nagrade mladim, ki se bodo odločili za specializacijo iz tistih vej medicine, v katerih specialistov najbolj primanjkuje, torej družinska medicina, pediatrija in ginekologija.

• Zgornje meje obravnave pacientov ne bo več vsaj do konca naslednjega leta. Od 1. septembra letos do 31. decembra prihodnje leto nameravajo plačati vse opravljene zdravstvene storitve brez zgornje meje.

• Novela predvideva tudi prenos dela administrativnega dela z zdravnika na diplomirano medicinsko sestro oziroma na zdravstvenega administrativnega sodelavca. 

• Uvajajo tudi nov urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, kjer odteka največ denarja.

image_alt
Bodoči zdravstveni minister Bešič Loredan napovedal sistemsko prenovo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije