OBVEZNA KARANTENA ZA VEČINO

V četrtek pričakujte gnečo pred trgovinami, vlada sprejela nove ukrepe

Trgovine bodo morale omejiti kupce.
Fotografija: Med verjetnimi ukrepi je omejitev kupcev v trgovinah. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Med verjetnimi ukrepi je omejitev kupcev v trgovinah. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je pričakovano danes sprejela nove ukrepe, ki bodo začeli veljati jutri. Nanašajo se na število kupcev v trgovinah na eno stranko na 10 kvadratnih metrov. Trgovine bodo obvestilo o največjem številu kupcev v trgovini morale imeti zapisano pred vstopom v trgovino. 

Karantena za vse

Vlada je na današnji dopisni seji določila, da morajo od četrtka v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vlada je tako sledila predlogu epidemiološke stroke. Predlog je v torek predstavil v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. »Imamo karantene, za katere veljajo izjeme, kot so cepljenje, prebolevnost in vse ostalo, ter drug sistem karanten, v katerem te izjeme ne veljajo, kot je pri sumu na okužbo z omikronom. Tak sistem je trenutno nevzdržen.«

Prav tako si epidemiologi želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

Po podatkih vlade se je doslej s poživitvenim odmerkom cepiva cepilo 411.198 ljudi.

V četrtek bi vlada lahko sprejela še dodatne ukrepe

Za gostinstvo po besedah gospodarskega ministra Počivalška večje spremembe ukrepov niso predvidene. Za 31. decembra pa bi se lahko zgodilo, da se bo pred praznovanjem treba testirati na okužbo z novim koronavirusom, praznovanja pa bi lahko potekala tudi po 22. uri, ko morajo gostinski obrati zaključiti obratovanje. O sprejemanju ukrepov med božično-novoletnimi prazniki je ob obisku ZD Postojna spregovoril tudi Poklukar. Poudaril je, da nobemnemu od déležnikov, ki so sodelovali pri pripravi ukrepov, ni bilo lahko.

image_alt
Med prazniki zaostrovanje ukrepov? To sta povedala Poklukar in Počivalšek

Napovedal je, »da bo prav gotovo treba omejiti število gledalcev na športnih prireditvah«. Po njegovi oceni v tem trenutku namreč predstavljajo nepotrebno tveganje, ki ga lahko uravnotežijo z drugimi ukrepi, ki niso tako strogi. Med njimi je tudi sam naštel izvedbo silvestrskih večerij.

Strokovna skupina skupaj s predstavniki resornih ministrstev ukrepe, ki bodo veljali med božično-novoletnimi prazniki, pretresa že več dni. Po neuradnih informacijah STA je dopisna seja v teku, začela se je okoli 16. ure. Glavnina ukrepov naj bi bila sprejeta v četrtek in bo predstavljena na tiskovni konferenci po seji vlade.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije