PROMET

Tisoči čakajo v kilometrskih kolonah na slovenskih mejah

Objavljeno 15. avgust 2020 08.14 | Posodobljeno 15. avgust 2020 13.31 | Piše: T. V.

Pred nami je prometno eden najbolj obremenjenih vikendov.

Kolone na avstrijskih cestah proti Sloveniji. FOTO: Asfinag
Zaradi praznika Marijinega vnebovzetja je povečan promet na mejnih prehodih s Hrvaško in Avstrijo. K zastojem na naših cestah naj bi po pričakovanjih prispeval tudi poziv Avstrije svojim državljanom na Hrvaškem, naj se čim prej vrnejo domov zaradi vse slabše hrvaške epidemiološke slike in vse več okužb turistov.

4000 vozil za 20-kilometrsko kolono

Na tisoče Albancev, ki delajo v Grčiji, se je odpravilo domov, potem ko je grška vlada uvedla nova pravila za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na mejnem prehodu Kakaviji na jugu Albanije je v petek okoli 4000 vozil naredilo 20-kilometrsko kolono.

Od 16. avgusta bo v Grčijo iz Albanije lahko vstopilo največ 750 ljudi na dan, ki bodo morali imeti pri sebi negativen izvid na novi koronavirus in za teden dni oditi v samoizolacijo. Test ne bo smel biti starejši od 72 ur.


Pred predorom Karavanke iz smeri Avstrije proti Sloveniji se že od jutranjih ur vije dolga kolona, ki je trenutno dolga 10 kilometrov (bila je tudi že 16 kilometrov). V smeri proti Avstriji je kolona dolga tri kilometre. Predor zaradi varnosti občasno zapirajo.

Pred prehodom Šentilj iz smeri Avstrije proti Sloveniji in obratno sta koloni dolgi po približno dva kilometra. Na koncu podravske avtoceste pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški trikilometrska kolona.

image
Kolona na mejnem prehodu Dragonja proti Sloveniji. FOTO: Hak
Zastoji so še pred predorom Ljubelj proti Sloveniji, na koncu izolske obvoznice proti Portorožu ter na cesti Šmarje - Dragonja.

Za vstop v Sloveniji se najdlje, več kot dve uri, čaka na Jelšanah, Dragonjii in na Sečobljah, na Gruškovju pa med uro in dvema. Za vstop na Hrvaško se najdlje čaka na Dragonji in sicer dve uri. Okoli uro in pol se čaka na Gruškovju, na Jelšanah pa tri četrt ure, poroča prometnoinformacijski center.

Dela na avtocestah:

– Na pomurski avtocesti bo od torka, 18. 8., predvidoma do 14. 9. zaprt priključek Murska Sobota proti Mariboru vključno z bencinskim servisom.
– Na vipavski hitri cesti je zaprt uvoz Vogrsko proti Vrtojbi oz. Italiji.
– Na pomurski avtocesti sta zaprta izvoz in uvoz Lipovci iz smeri Lendave proti Mariboru. Med Mursko Soboto in Lipovci je zaprta polovica avtoceste, promet poteka po drugi polovici dvosmerno.
Deli s prijatelji