V NEDELJO OBČUTNO MANJ TESTOV

Na intenzivni negi v Ljubljani tudi 44-letnik, ki je bil predhodno zdrav (VIDEO)

V nedeljo je bilo občutno manj novih okužb.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec

Po slabi epidemiološki sliki prejšnji teden sta pred javnost nastopila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana ter vladni govornik Jelko Kacin. Medtem ko so v nedeljo sporočili, da so v soboto potrdili 411 novih okužb, dan pred tem pa 380, so v nedeljo zabeležili občuten padec okužb, in sicer 169. Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh (incidenca) je 165.


Kot je uvodoma dejal Kacin, je bil vikend, ki je za nami, izjemno zahteven. Veliko je bilo testov, še posebej v soboto, in tudi veliko okužb. Kot je opozoril, se tudi število hospitaliziranih pacientov iz dneva v dan povečuje. Podatki za nedeljo so po njegovih Kacina znova netipični. Opravili so 1404 testiranj, potrjetnih pa je bilo 169, kar je 12 odstotkov od vseh testiranj. Dve osebi sta umrli. Manjše število testiranj je po besedah Kacina mogoče pripisati slabemu vremenu.


Kacin je poudaril, da so slovenske bolnišnice pokazale dovolj prožnosti, saj zagotavljajo dovolj postelj za bolnike s covidom. »Naj pohvalim vse, ki resno jemljete opozorila in pozive stroke ter virusa ne jemljete zlahka. Visoko število testiranj čez vikend to potrjuje. Torej hvala ogromni večini državljanov in drugih prebivalcev, ki pomagajo sebi, svojim, sodelavcem in vsem nam pri soočanju z virusom.« Odločitve glede zaostrovanja ukrepov se bodo po njegovih besedah sprejemale na predlog svetovalne skupine.


Najmlajši bolnik na intenzivni negi prehodno zdrav 44-letnik

Mateja Logar z infekcijske klinike je dejala, da imajo tam trenutno 42 bolnikov s covidom, od tega jih je 12 na intenzivni enoti. Razkrila je tudi, da je med bolniki, ki so hospitalizirani na intenzivni enoti, tudi nekaj takih, ki nimajo pridruženih bolezni. Najmlajši je star 44 let.

Na novinarsko vprašanje, ali drži, da se je več zdravnikov iz UKC Ljubljana tekom vikenda udeležilo poroke, je Logarjeva pripomnila, da »imamo tudi take, ki so mnenja, da se jih novi koronavirus ne tiče in da je njihovo zasebno življenje bolj pomembno kot priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. A zavedati se moramo, da virus nima delovnega časa in da v tem trenutku ne moremo imeti 'normalnega' življenja,« je dodala.

Z novim koronavirusom je okužena tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek Travnik, so zapisali na spletni strani zbornice. Okužen je tudi njen soprog, najverjetneje je izvor na ortopedski kliniki, kjer je zaposlen. Pri zbornici so poudarili, da sta se oba držala priporočil proti prenosu virusa tako v službi kot tudi v javnih prostorih.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije