PROSTA REJA

Na Gorenjskem potrdili ptičjo gripo v reji z okoli 1000 nesnicami

Potrjen je podtip H5N1. Vse rejce pozivajo k pozornosti in doslednemu izvajanju ukrepov na območju z omejitvami.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Kira Kutscher, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Kira Kutscher, Getty Images/Istockphoto

Pri perutnini na Gorenjskem je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1, poroča Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Izvedeni so nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni, vse pa opozarjajo, da je potrebna velika pozornost in dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov s strani rejcev.

»Bolezen je bila potrjena na območju občine Cerklje na Gorenjskem v reji z okoli 1000 nesnicami v prosti reji. Izvedeni so nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni. Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je včeraj zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami (zaščitno in ogroženo območje) in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju. Poleg tega je DSNB zaradi situacije glede HPAI odredil tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja za vnos HPAI v reje perutnine za celotno območje Slovenije,« pojasnjuje pristojni.

Vse rejce pozivajo k pozornosti in doslednemu izvajanju ukrepov na območju z omejitvami: »Prav tako ostale pozivamo k pozornemu opazovanju in v primeru suma na pojav bolezni to takoj prijavite najbližji veterinarski organizaciji ali Območnemu uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije